Do góry

Dania główne Przepis na:

Pełnoziarniste Tagliatelle z boczniakami.

Pełnoziarniste Tagliatelle z boczniakami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 22

Dodano:

Odsłon: 6033

Wracam tramwajem do domu zmarznięta i głodna, po raz kolejny zastanawiając się dlaczego nie przygotowałam wczoraj obiadu, by dziś móc coś zjeść zaraz po powrocie. Dochodzę do tego samego wniosku co zwykle, istnieje niewiele potraw, które wolę odgrzane i nigdy nie wiem na co będę miała jutro ochotę. Wychodzę z założenia, że jedzenie ma być przyjemnością, a nie tylko dostarczeniem paliwa organizmowi. Przypominam sobie zawartość kuchennych szafek oraz lodówki, kombinując, co smacznego oraz SZYBKIEGO mogę przygotować. Stawiam na niezawodny przepis, dzięki któremu w 15 minut będę miała gorące, sycące danie.

Składniki

  • 250g boczniaków
  • 1 spora czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek najlepiej świeży ale suszony też się dobrze spisuje
  • olej do smażenia- u mnie kokosowy
  • Oliwa z oliwek
  • 2 łyżki sou sojowego
  • 3 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych, opcjonalnie
  • 4 gniazdka makaronu pełnoziarnistego Tagliatelle
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nastawiamy wodę na makaron oraz rozgrzewamy olej na sporej patelni. Kroimy cebulę w niezbyt dużą kostkę albo jak nam wyjdzie gdy mało co widzimy przez łzy.Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy makaron, a na rozgrzaną patelnię dajemy cebulę. Podsmażamy ok. 2 minuty, w międzyczasie drobno siekając czosnek. Boczniaki kroimy wzdłuż blaszek na paski o szerokości 10- 15 mm. Dodajemy wszystko do cebulii smażymy na mocnym ogniu kolejne 2 minuty. Po tym czasie zmniejszamy ogień, dodajemy tymianek, wlewamy 50 ml wody oraz sos sojowy ( sprawdźcie do smaku, żeby było wyraziste ale nie za słone, całość mieszamy. Za maksymalnie 5 minut boczniaki powinny być sprężyste ale usmażone, gdy tak się stanie zwiększamy ogień, dodajemy 2 łyżki oliwy, i 2 łyżki wody z gotującego się makaronu i oczywiście mieszamy. Zostawiamy na 30 sekund- 1 minutę, czyli czas potrzebny na odcedzenie makaronu i rozłożenie na talerzach. Wyłączamy palnik pod patelnią, dodajemy płatki drożdżowe, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą. Boczniaki wraz z powstałym sosem przekładamy na makaron. Dekorujemy czymś zielonym co macie pod ręką ( gałązkami tymianku, natką pietruszki, szczypiorkiem, ja, jak widać na zdjęciu, wykorzystałam zieloną część pora bo oprócz niego do dyspozycji miałam tylko jarmuż.
    Najlepiej smakuje gorące! Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń