Do góry

Dania główne Przepis na:

Penne okraszone kapustą

Penne okraszone kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2309 Ocena: 51288

Dodano:

Odsłon: 564

Postanowiliśmy zrobić makaron troszkę inaczej. Zostało nam trochę kapusty, więc stąd to połączenie.

Składniki

  • 500 g makaronu penne
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 200-300 g białej kapusty
  • 125-200 ml wrzątku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • koperek
  • kminek mielony
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Penne okraszone kapustą

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

    Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym tłuszczu.
    Kapustę szatkujemy, dodajemy do cebuli, chwilę razem podsmażamy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, pół łyżeczki soli, szczyptę kminku i dusimy pod przykryciem przez 15-20 min.
    Ziele i liść wyjmujemy, kapustę lekko studzimy i miksujemy na gładko. W razie potrzeby redukujemy płyn, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Wrzucamy posiekany koperek, dodajemy śmietanę, mieszamy.
    Do kapusty dodajemy makaron, dokładnie łączymy i podajemy od razu po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń