Do góry

Dania główne Przepis na:

Penne z kaczką i prawdziwkami, w sosie śmietanowym z szafranem

Penne z kaczką i prawdziwkami, w sosie śmietanowym z szafranem

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1805

Dodano:

Odsłon: 1500

Przedsmak nadchodzącej jesieni.. makaron z grzybami!

Składniki

  • 400g piersi z kaczki, 200g prawdziwków,
  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 200ml śmietany 30%,
  • sól, pieprz, szafran, 160g makaronu penne, dodatkowo: mleko
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Penne z kaczką i prawdziwkami, w sosie śmietanowym z szafranem

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy odrobiną mleka i odstawiamy.

    Makaron wrzucamy do wrzącej i osolonej wody, gotujemy al dente.

    Pierś z kaczki myjemy, odcinamy skórę, i kroimy w średniej wielkości kawałki.
    Doprawiamy solą i pieprzem,
    smażymy z dwóch stron na odrobinie oliwy.

    Czosnek i cebulę drobno siekamy.

    Gdy kaczka jest gotowa, dodajemy cebulę, czosnek i grzyby,
    dolewamy odrobinę wody i chwilę dusimy.

    Następnie dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i szafranem.
    Dusimy aż sos się zredukuje.

    Odcedzony makaron nakładamy na talerz, i polewamy sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń