Do góry

Dania główne Przepis na:

Penne z pieczarkami, porem i mozarellą

Penne z pieczarkami, porem i mozarellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 2411

Dodano:

Odsłon: 1535

Polecam dziś przepis na na prosty i szybki obiad w pół godziny. Użyłam do niego mozarelli, ale bardziej nadawałby się ser pleśniowy, także jeśli ktoś lubi, to bardziej polecam.

Składniki

  • 250 g makaronu penne
  • 500 g pieczarek
  • 1 por
  • 1 kulka mozarelli (lub 100 g sera pleśniowego)
  • 1 szklanka bulionu
  • sól, pieprz, tymianek
  • oliwa
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Penne z pieczarkami, porem i mozarellą

Przygotowanie

  1. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.

    Pora kroimy w drobne ćwierć-plasterki.

    Mozarellę kroimy w kosteczkę.

    Na dnie większego garnka rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pieczarki, które solimy i smażymy. Następnie sypiemy bardzo dużo tymianku i trochę pieprzu.

    Nastawiamy wodę na makaron.

    Do pieczarek dodajemy pokrojonego pora i znów chwilę smażymy.

    Wrzątek na makaron solimy 3 łyżeczki soli i makaron gotujemy al dente. Nie odcedzamy go, nie przelewamy zimną wodą.

    Do smażących się pieczarek z porem wlewamy szklankę bulionu i czekamy, aż to się ładnie zagotuje.

    Gdy się już zagotuje, dodajemy pokrojoną mozarellę, mieszamy. W tym momencie makaron powinien być już gotowy.

    Ugotowany, gorący makaron przekładamy bezpośrednio do gara z sosem, mieszamy i gotowe.

    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń