Do góry

Dania główne Przepis na:

Perfekcyjny stek

Przepis dnia 2020-07-01
Perfekcyjny stek

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 839

Dodano:

Odsłon: 1379

miękkie, soczyste mięso, różowe w środku, pełne smaku - po prostu perfekcyjny stek

Składniki

  • stek wołowy - 2 szt po 340-360 g, grubości około 2,5 cm
  • oliwa - 3-4 łyżki
  • rozmaryn - kilka gałązek
  • czosnek 3-4 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • SKŁADNIKI NA SALSĘ VERDE:
  • natka pietruszki - pół pęczka
  • bazylia - pół pęczka
  • oliwa extra virgin - pół szklanki
  • czosnek - 1 ząbek
  • kapary - 1 łyżeczka
  • anchois - 3-4 fileciki
  • sól
  • pieprz
  • ocet winny - 1 łyżeczka
3-4 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Perfekcyjny stek

Przygotowanie

  1. Steki należy wyciągnąć z lodówki na godzinę przed smażeniem. Mięso natrzeć oliwą, solą i pieprzem.

  2. Na dobrze rozgrzaną patelnię (najlepiej grillową) wrzucić nieobrane ząbki czosnku i kłaść mięso. Żeby otrzymać stek średnio wysmażony, należy mięso trzymać na patelni po około 3 minuty z każdej strony. Gałązek rozmarynu użyć jako pędzelka, smarując mięso sokami tworzącymi się podczas smażenia.


    Jeżeli chcemy stek krwisty, czas smażenia skracamy o jedną minutę na każdą stronę, na stek wysmażony czas wydłużamy o około półtorej minuty na każdą stronę (im dłużej smażymy steki, tym trwardsze staje się mięso). Czas smażenia zależy również od grubości steków.

  3. Usmażone steki pozostawić na 2-3 minuty żeby mięso odpoczęło.
    W tym czasie przygotować salsę verde, miksując wszystkie jej składniki (oprócz soli) w blenderze. Salsę należy spróbować i w razie potrzeby dosolić, może to nie być konieczne, ponieważ kapary i filety anchois są dość słone.

  4. Gotowe steki pokroić w porcje, polać salsą. Podawać z grubo krojonymi frytkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń