Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
miękkie, soczyste mięso, różowe w środku, pełne smaku - po prostu perfekcyjny stek
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 357
Po urlopie zostają wspomnienia nie tylko na zdjęciach :) Słoweńsko-chorwacka...
Odsłon: 115
Bowl to pożywne, zdrowe i lekkie danie, które możemy przygotować z naszych ul...
Odsłon: 332
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 229
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 357
Po urlopie zostają wspomnienia nie tylko na zdjęciach :) Słoweńsko-chorwacka...
Odsłon: 115
Bowl to pożywne, zdrowe i lekkie danie, które możemy przygotować z naszych ul...
Odsłon: 332
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 229
Składniki
Steki należy wyciągnąć z lodówki na godzinę przed smażeniem. Mięso natrzeć oliwą, solą i pieprzem.
Na dobrze rozgrzaną patelnię (najlepiej grillową) wrzucić nieobrane ząbki czosnku i kłaść mięso. Żeby otrzymać stek średnio wysmażony, należy mięso trzymać na patelni po około 3 minuty z każdej strony. Gałązek rozmarynu użyć jako pędzelka, smarując mięso sokami tworzącymi się podczas smażenia. Jeżeli chcemy stek krwisty, czas smażenia skracamy o jedną minutę na każdą stronę, na stek wysmażony czas wydłużamy o około półtorej minuty na każdą stronę (im dłużej smażymy steki, tym trwardsze staje się mięso). Czas smażenia zależy również od grubości steków.
Usmażone steki pozostawić na 2-3 minuty żeby mięso odpoczęło. W tym czasie przygotować salsę verde, miksując wszystkie jej składniki (oprócz soli) w blenderze. Salsę należy spróbować i w razie potrzeby dosolić, może to nie być konieczne, ponieważ kapary i filety anchois są dość słone.
Gotowe steki pokroić w porcje, polać salsą. Podawać z grubo krojonymi frytkami.