Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny sposób na podanie drobiu w bardziej wysmakowanej formie.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 19
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 19
Składniki
Trzeba ściąć połówki mięsa z tuszki, tak aby zostałoa kostka w skrzydełku, pierś, udko, i kostka w pałce całość połączona skórą.
Udko najlepiej przekręcić aby nie było przerwy do piersi. Kawałek owija się plastrami szynki. Nie polecam plastrów wędzonego boczku- zbyt bardzo zdominuje smak perlicy- chyba, że ktoś lubi. Na patelni rumieni się kawałki perlicy wraz z posiekaną cebulą. Gdy wszytko będzie rumiane perlicę podlewa się białym winem lub bulionem, , 1/2 szkl zalewy z brzoskwiń. Całość trzeba posolić, popieprzyć i dodać dużą szczyptę roztartego tymianku. Całość powinna się dusić pod przykryciem około godziny. Na 15 minut przed końcem warto dodać jeszcze brzoskwinie. Sos powinien się sam zredukować, jeśli jest go za mało można podlać wina lub bulionu.
Smacznego :)