Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 738 Ocena: 15288
Dodano: 14.01.2018
Odsłon: 1081
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Luzuję perliczke z kości tak aby nie rozciąć skóry, pozostawiam tylko kości w pałkach i końcówkach skrzydeł, lotki odcinam. Mięso nacieram solą i pieprzem
Perlice faszeruje nadzieniem: posiekaną wątróbka i serduszkami, doprawionymi pieprzem i solą oraz nacią pietruszki. Otwory zaszywam.
Perlice piekę w w rękawie ułozoną na pomarańczach, koło 1,5 godziny w 170 stopniach, oczywiście w zależności od wielkości.
Upieczoną perlicę wkładam do półmiska w którym będzie zalana galaretą, Dla dekoracji dodaję pokrojoną ugotowana marchewkę i groszek i kawałki pieczonej pomarańczy.
Gotuję wywar na galaretę z luzowanych kości i nadmiaru skóry i warzyw bulionowych z przyprawami. Najlepiej uważać na marchewkę, połowa lub jedna mała wystarczy, bulion robi się słodkawo mulisty. Po godzinie bulion odcedzam. Do potrzebnej ilości gorącego wywaru dodaje odpowiednią ilość żelatyny (2-3 łyżeczki na pół litra wywaru) i zalewam perlice.
Następnego dnia można zjadać ze smakiem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

bozka44 14 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
No, napracowalas sie niemalo :-) Pycha, moj tata robil podobnie kuraka, takze z nozek wyjmowal kosci. ja pokusilam sie tylko o same udka faszerowane i tak bylo z tym roboty co niemiara, ale pyszne za to. super!! Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz