Do góry

Dania główne Przepis na:

Pesto po polsku z oscypkiem

Pesto po polsku z oscypkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25217

Dodano:

Odsłon: 1766

Propozycja na zielone, pietruszkowe pesto na bazie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno z dodatkiem góralskiego sera oscypek, orzechów włoskich, miodu lipowego i aromatycznego polskiego czosnku. Całość podawana z makaronem pełnoziarnistym.

Składniki

  • PESTO:
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 60 g sera oscypek
  • 70 g orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku (polskiego)
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
  • 1 łyżeczka miodu lipowego
  • pieprz czarny
  • sól do smaku
  • + makaron świdry (pełnoziarnisty)
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oscypek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Orzechy włoskie prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu, tak aby zostawić niewielkie kawałki.

    Listki pietruszki odrywamy od łodyg, przekładamy do rozdrabniacza wraz z 3 ząbkami czosnku i częścią oleju rzepakowego. Zawartość miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia listków i czosnku.

  2. Następnie do rozdrobnionych składników dodajemy rozbite orzechy, starty oscypek, łyżeczkę miodu lipowego i dolewamy pozostałą część oleju. Ponownie miksujemy (dosłownie przez chwilę) dla dobrego połączenia całości.

    Pesto doprawiamy solą oraz dość sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i dokładnie mieszamy.

  3. Makaron pełnoziarnisty gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i od razu mieszamy z wcześniej przygotowanym pesto.

    Danie możemy posypać dodatkową ilością startego oscypka.

    * Nadmiar pesto przekładamy do słoiczka, skrapiamy jego wierzch olejem rzepakowym, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń