Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna pizza turecka , tureckie pide
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2252
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2890
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 640
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2252
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2890
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 640
Składniki
Na samym początku zabieramy się za wykonanie ciasta. Czas na rozczyn: kruszymy drożdże, dodajemy cukier trzy łyżki letniej wody oraz łyżkę mąki. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Przesiewamy mąkę, dodajemy : wyrośnięty rozczyn , jogurt , sól i wodę i łyżkę oliwy, zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wgniatamy pozostałą oliwę, konsystencja ciasta powinna być jednolita. Odstawiamy na około 1h do wyrośnięcia.
Przygotowanie farszu : na oliwie przysmażamy cebulę i czosnek, dodajemy mięso i smażymy do uzyskania miękkości. Następnie dodajemy pokrojoną w drobniutką kostkę paprykę i pomidora, wszystko przyprawiamy i dusimy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 kawałków, formujemy je i nadajemy kształt łódeczek wałkując na grubość tak okolo 0,5 cm. Faszerujemy je i posypujemy delikatnie serem wedle uznania.
Gotowe nafaszerowane pide smarujemy rozmąconym jajkiem dookoła. Pieczemy w termoobiegu 200 C około 15 min do zarumienienia.