Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczarki w boczku"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 185
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 185
Składniki
Pieczarki oczyść starannie pod bieżącą wodą, jeśli chcesz obierz kapelusze ze skórki (nie jest to konieczne). Oczyszczone nóżki odkrój, drobno posiekaj. Przełóż do miseczki. Odkrój 3 dag bo czku, pokrój w kosteczkę.
Posiekany boczek wymieszaj z nóżkami pieczarek. Dodaj jajka oraz bułkę tartą. Na koniec wsyp posiekane listki natki. Masę wymieszaj starannie, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Oczyszczone kapelusze pieczarek napełnij przygotowanym farszem.
Pozostały boczek pokrój tak, by powstało 12 podłużnych plasterków. Owiń nimi pieczarki z farszem. Blachę do pieczenia przykryj pergaminem lub folią aluminiową. Ułóż ostrożnie przygotowane pieczarki z boczkiem. Wstaw całość do piekarnika. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 st. Podawaj na ciepło.Źródło: Świat kobiety