Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetne połączenie smaków aromatycznych pieczarek, korzennego selera i słodko-kwaśnych pomidorów. W towarzystwie lekkiej, prażonej kaszy gryczanej...
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 34
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 74
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2815
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4177
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 34
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 74
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2815
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4177
Składniki
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki i seler starte na tarce. Dusimy wszystko do miękkości. Gdy przestygnie, dodajemy wszystko do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, dodajemy odrobinę tartej bułki, przeciśnięty czosnek. Doprawiamy. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Mocząc dłonie w wodzie, formujemy małe pulpeciki. Podsmażamy na patelni.
Pulpety zalewamy bulionem i przecierem pomidorowym. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy chwilę. Doprawiamy. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy zagęścić go odrobiną mąki rozdrobnionej z wodą. Jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, by uzyskać idealną konsystencję i by wszystkie smaki się połączyły. Podajemy z prażoną kaszą gryczaną. Smacznego!