Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetne połączenie smaków aromatycznych pieczarek, korzennego selera i słodko-kwaśnych pomidorów. W towarzystwie lekkiej, prażonej kaszy gryczanej...
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 79
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 93
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 79
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 93
Składniki
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki i seler starte na tarce. Dusimy wszystko do miękkości. Gdy przestygnie, dodajemy wszystko do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, dodajemy odrobinę tartej bułki, przeciśnięty czosnek. Doprawiamy. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Mocząc dłonie w wodzie, formujemy małe pulpeciki. Podsmażamy na patelni.
Pulpety zalewamy bulionem i przecierem pomidorowym. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy chwilę. Doprawiamy. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy zagęścić go odrobiną mąki rozdrobnionej z wodą. Jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, by uzyskać idealną konsystencję i by wszystkie smaki się połączyły. Podajemy z prażoną kaszą gryczaną. Smacznego!