Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń

Pieczeń

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 420

Dodano:

Odsłon: 1746

Smaczna i prosta w przygotowaniu pieczeń.

Składniki

  • 600 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
  • 1 cukinia
  • 1 Marchewka
  • 1 jajko
  • 3-4 pieczarki
  • sól
  • pieprz
  • Chili
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • Suszony imbir
  • Majeranek
  • Oregano
  • Koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki lub ketchup
  • Musztarda 1 łyżka
  • biały sezam
  • dodatek
  • 3 liście laurowe
  • ziemniaki
  • czerwony pieprz
  • Sałatka
  • Rukola
  • mieszanka sałat
  • Pomidorki koktailowe
  • sok z cytryny
  • Oliwa z oliwek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso przełożyć do miseczki. Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do miski. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać do mięsa.
    Dodać czosnek. Doprawić solą, pieprzem, imbirem, majerankiem i oregano. U mnie ok łyżeczki każdej przyprawy. dodać łyżeczkę musztardy i wszystko wymieszać.

  2. Całość przełożyć do foremki. Wysmarować z wierzchu koncentratem (lub Ketchupem). Posypać z wierzchu ziarnami sezamu. i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 40-45 minut przykryte folią. Po upływie tego czasu zdjąć folie i piec jeszcze 5-10 minut.

  3. Ziemniaki przekroić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać wodą do połowy wysokości ziemniaków. Dodać liście laurowe i ziarna czerwonego pieprzu.
    Z wierzchu wysmarować oliwą i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 30-40 minut.

  4. przygotować sałatkę. Rukolę wymieszać z mieszanką sałat, dodać pokrojone w cząstki pomidorki. w miseczce wymieszać sok z cytryny z oliwą, doprawić solą. Podlać surówkę tuż przed podaniem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń