Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cielęcina to bardzo smaczne i delikatne mięso, nie wymagające dużej pracy. Wystarczy kilka przypraw, aby wydobyć smak tego mięsa. Swoją pieczeń cielęca przygotowałam z łopatki, do tego były kluski śląskie i kapusta z grzybami. Pyszny niedzielny obiad. Mięsko wyszło tak miękkie i delikatne, że rozpływało się w ustach. Przepis jest bardzo prosty, tylko kilka przypraw i chwila roboty, więc zachęcam do wypróbowania.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 113
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 818
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 501
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 473
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 113
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 818
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 501
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 473
Składniki
Łopatkę cielęcą umyć, oczyścić z błonek i osuszyć. Następnie podzielić na większe kawałki, nakłuć siekaczem do mięsa lub delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem i wetrzeć je w mięso, następnie każdy kawałek posmarować z jednej strony musztardą.
Obrać białą słodką cebulę i czosnek. Cebulę pokroić na mniejsze kawałki, a czosnek na połówki.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i obsmażyć mięso z obu stron do zrumienienia (kilka minut z każdej strony). Następnie na patelnię wlać szklankę wody, dodać cebulę, czosnek, listki laurowe i ziele angielskie. Przykryć pokrywą i dusić pod przykryciem przez 2h i 15 minut, od czasu do czasu obracając mięso i ewentualnie dolewając zimnej wody, gdyby odparowała.
Po upieczeniu mięso zdjąć z patelni i przygotować sos. Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie i cały sos zblendować. Zabielić śmietaną zmieszaną z mąką ziemniaczaną. Sos doprowadzić do wrzenia i wyłączyć. SMACZNEGO!!!