Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cielęcina to bardzo smaczne i delikatne mięso, nie wymagające dużej pracy. Wystarczy kilka przypraw, aby wydobyć smak tego mięsa. Swoją pieczeń cielęca przygotowałam z łopatki, do tego były kluski śląskie i kapusta z grzybami. Pyszny niedzielny obiad. Mięsko wyszło tak miękkie i delikatne, że rozpływało się w ustach. Przepis jest bardzo prosty, tylko kilka przypraw i chwila roboty, więc zachęcam do wypróbowania.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11910
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16305
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5212
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11910
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16305
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5212
Składniki
Łopatkę cielęcą umyć, oczyścić z błonek i osuszyć. Następnie podzielić na większe kawałki, nakłuć siekaczem do mięsa lub delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem i wetrzeć je w mięso, następnie każdy kawałek posmarować z jednej strony musztardą.
Obrać białą słodką cebulę i czosnek. Cebulę pokroić na mniejsze kawałki, a czosnek na połówki.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i obsmażyć mięso z obu stron do zrumienienia (kilka minut z każdej strony). Następnie na patelnię wlać szklankę wody, dodać cebulę, czosnek, listki laurowe i ziele angielskie. Przykryć pokrywą i dusić pod przykryciem przez 2h i 15 minut, od czasu do czasu obracając mięso i ewentualnie dolewając zimnej wody, gdyby odparowała.
Po upieczeniu mięso zdjąć z patelni i przygotować sos. Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie i cały sos zblendować. Zabielić śmietaną zmieszaną z mąką ziemniaczaną. Sos doprowadzić do wrzenia i wyłączyć. SMACZNEGO!!!