Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczeń indycza w ostrej skorupce"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 55
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3612
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 130
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 860
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 55
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3612
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 130
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 860
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 105 minut
Filet z indyka natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć na blasze posmarowanej olejem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 90 minut.
Czosnek i cebulę obrać. Obie cebule i połowę czosnku posiekać. Pieczywo pokruszyć, połączyć z posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodać starty parmezan i połowę oliwy. Dobrze wymieszać. Masę rozsmarować na mięsie po około godzinie pieczenia.
Serca karczochów odsączyć z zalewy, ewentualnie pokroić na mniejsze cząstki. Papryki pozbawić nasion, pokroić w kawałki. Odłożony czosnek pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać pozostałą oliwę. Wrzucić paprykę i czosnek. Smażyć na średnim płomieniu 12-15 minut. W połowie czasu smażenia dodać karczochy i połowę majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Bulion zagotować ze śmietaną. Wrzucić pokrojony w kostkę ser gorgonzola i rozpuścić go, mieszając. Sos zagęścić sosem pieczeniowym. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z resztą majeranku.
Pieczeń podawać z jarzynką z papryki i karczochów. Jako dodatek serwować sos śmietanowy. Gotowe danie udekorować natką pietruszki.Źródło: Życie na gorąco