Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń - mięsno - warzywna

Pieczeń - mięsno - warzywna

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 1049

Dodano:

Odsłon: 70

Delikatna i aromatyczna pieczeń, którą można podawać na gorąco jak i na zimno.

Składniki

  • Mięso wieprzowe mielone - 25 dag
  • Jajko kurze - 1 szt.
  • Pieczarki - 15 dag
  • Cebula biała - 1 szt.
  • Papryka czerwona - 1/3 szt.
  • Ser mozzarella - 7 dag
  • Pomidory suszone - 5 szt.
  • Ser pleśniowy - 120 g - 1/2 opakowania
  • Żurawina - 6 dag
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Olej do smażenia
  • Woda - 1/3 szklanki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczeń - mięsno - warzywna

Przygotowanie

  1. Mięso doprawić solą, pieprzem , przyprawą do mięsa wieprzowego.Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki obrać, pokroić. Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut, wystudzić, pokroić na drobno. Paprykę , suszone pomidory pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Czosnek przecisnąć przez praskę.

  2. Wszystkie składniki umieścić w miseczce, dodać jajko, mieszać dodając stopniowo wodę , aby powstała gładka masa.

  3. Blaszkę jednorazowego użytku, 21 x 8 cm wypełnić do połowy przygotowanym farszem, na nim ułożyć plasterki sera pleśniowego a na serze żurawinę.

  4. Żurawinę przykryć plasterkami sera pleśniowego. Całość przykryć warstwą farszu pozostawiając 1 cm od góry.

  5. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni wstawić przygotowane blaszki i piec 50 minut do dobrego zrumienienia.

  6. Podawać na gorąco z pieczonymi ziemniakami.

  7. Wystudzoną pieczeń najlepiej całą noc pokroić w plastry i podawać do pieczywa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń