Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń na wielkanocny obiad sprawia, że Twój świąteczny stół będzie miejscem wyjątkowej biesiady. Rolada z indyka jest krucha i soczysta, wypełniona delikatnie słodkimi morelami i kwaskowatą żurawiną.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4688
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 85
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 319
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4688
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 85
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 319
Składniki
Na 30 minut przed rozpoczęciem przygotowywania farszu namocz żurawinę w ciepłej wodzie, by napęczniała.
Przygotuj mięso. Pierś z indyka umyj i dobrze osusz. Połóż ją na desce do krojenia i przekrój poziomo na pół, nie docinając jej do końca – pozostaw ok. 2 cm. Rozłóż folię spożywczą i umieść na niej rozłożone mięso. Przykryj je folią i ubij tłuczkiem na grubość ok. 2,5 cm. Zdejmij górną warstwę folii, a indyka posyp równomiernie solą i pieprzem. Rozsmaruj też musztardę na całej powierzchni.
Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekaną szalotkę, namoczoną żurawinę i morele. Smaż całość przez ok. 5 minut. Na koniec dodaj cukier i przyprawy. Wymieszaj.
Złóż roladę. Nałóż farsz ciągłą linią na piersi z indyka, wzdłuż dłuższego bok. Zwiń mięso w roladę i zabezpiecz miejsce łączenia wykałaczkami. Zabezpiecz też danie sznurkiem w kilku miejscach. Przełóż roladę do naczynia żaroodpornego, posyp ją oboma rodzajami papryki i przykryj folią aluminiową.
Piekarnik nastaw na 190 st. Celsjusza. Piecz roladę przez 60 minut, a w trakcie przynajmniej 2 razy zdejmuj folię i polewaj pieczeń utworzonym sokiem. Po godzinie zdejmij folię i piecz przez kolejne 15 minut. Wyjmij i odstaw na 10-15 minut przed krojeniem. Pieczeń na wielkanocny obiad podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego i łyżeczką musztardy dijon.