Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna pieczeń rzymska na bazie mięsa wieprzowo-wołowego z jajkiem w środku. Niezwykle aromatyczna. Można ją serwować na ciepło jako danie obiadowe w towarzystwie ziemniaków i surówki. Po przestudzeniu świetnie smakuje na kromce chleba.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1824
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 46
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1824
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 46
Składniki
6 jajek gotujemy na twardo: do rondelka nalewamy wodę, dodajemy pół łyżeczki soli. Jajka wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie odlewamy gorącą wodę i zostawiamy jajka do ostygnięcia.
Suchą bułkę zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut, aż nasiąknie płynem. Następnie odsączamy kajzerkę z wody.
Na patelni rozpuszczamy klarowane masło. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na złoty kolor, dodajemy posiekany drobno czosnek. Krótko podsmażamy. Odstawiamy do przestudzenia.
W misce łączymy dwa rodzaje mielonego mięsa: wołowe z wieprzowym. Wbijamy surowe jajko, dodajemy namoczoną wcześniej kajzerkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem. Składniki doprawiamy solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Całość wyrabiamy na gładką, jednolitą masę.
Keksówkę smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą.
Jajka obieramy ze skorupki.
Do formy wykładamy połowę mięsnej masy. Wylepiamy nim spód keksówki. Ugotowane jajka układamy na środku - jedno obok drugiego. Gotowane jajka przykrywamy drugą częścią mięsnej masy. Powierzchnię pieczeni rzymskiej wyrównujemy zwilżoną dłonią. Smarujemy musztardą.
Pieczeń rzymską wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) na około godzinę.