Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna pieczeń rzymska na bazie mięsa wieprzowo-wołowego z jajkiem w środku. Niezwykle aromatyczna. Można ją serwować na ciepło jako danie obiadowe w towarzystwie ziemniaków i surówki. Po przestudzeniu świetnie smakuje na kromce chleba.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19882
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 489
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 506
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6918
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243138
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19882
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 489
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 506
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6918
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243138
Składniki
6 jajek gotujemy na twardo: do rondelka nalewamy wodę, dodajemy pół łyżeczki soli. Jajka wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie odlewamy gorącą wodę i zostawiamy jajka do ostygnięcia.
Suchą bułkę zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut, aż nasiąknie płynem. Następnie odsączamy kajzerkę z wody.
Na patelni rozpuszczamy klarowane masło. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na złoty kolor, dodajemy posiekany drobno czosnek. Krótko podsmażamy. Odstawiamy do przestudzenia.
W misce łączymy dwa rodzaje mielonego mięsa: wołowe z wieprzowym. Wbijamy surowe jajko, dodajemy namoczoną wcześniej kajzerkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem. Składniki doprawiamy solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Całość wyrabiamy na gładką, jednolitą masę.
Keksówkę smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą.
Jajka obieramy ze skorupki.
Do formy wykładamy połowę mięsnej masy. Wylepiamy nim spód keksówki. Ugotowane jajka układamy na środku - jedno obok drugiego. Gotowane jajka przykrywamy drugą częścią mięsnej masy. Powierzchnię pieczeni rzymskiej wyrównujemy zwilżoną dłonią. Smarujemy musztardą.
Pieczeń rzymską wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) na około godzinę.