Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna pieczeń rzymska na bazie mięsa wieprzowo-wołowego z jajkiem w środku. Niezwykle aromatyczna. Można ją serwować na ciepło jako danie obiadowe w towarzystwie ziemniaków i surówki. Po przestudzeniu świetnie smakuje na kromce chleba.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 620
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 437
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1550
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 620
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 437
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1550
Składniki
6 jajek gotujemy na twardo: do rondelka nalewamy wodę, dodajemy pół łyżeczki soli. Jajka wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie odlewamy gorącą wodę i zostawiamy jajka do ostygnięcia.
Suchą bułkę zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut, aż nasiąknie płynem. Następnie odsączamy kajzerkę z wody.
Na patelni rozpuszczamy klarowane masło. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na złoty kolor, dodajemy posiekany drobno czosnek. Krótko podsmażamy. Odstawiamy do przestudzenia.
W misce łączymy dwa rodzaje mielonego mięsa: wołowe z wieprzowym. Wbijamy surowe jajko, dodajemy namoczoną wcześniej kajzerkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem. Składniki doprawiamy solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Całość wyrabiamy na gładką, jednolitą masę.
Keksówkę smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą.
Jajka obieramy ze skorupki.
Do formy wykładamy połowę mięsnej masy. Wylepiamy nim spód keksówki. Ugotowane jajka układamy na środku - jedno obok drugiego. Gotowane jajka przykrywamy drugą częścią mięsnej masy. Powierzchnię pieczeni rzymskiej wyrównujemy zwilżoną dłonią. Smarujemy musztardą.
Pieczeń rzymską wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) na około godzinę.