Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń rzymską czyli klopsa możemy nadziewać różnymi dodatkami, wzbogacać ją o ciekawe składniki, urozmaicające jej smak i wygląd. Najpopularniejszym dodatkiem do klopsa jest jajko na twardo. My postawimy na paprykę w trzech kolorach oraz ciemne oliwki. Pieczeń rzymska zyska odświętny wygląd i smak.
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 97
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 168
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 930
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 2993
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 253
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 97
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 168
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 930
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 2993
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 253
Składniki
Mięso wkładamy do miski, dodajemy do niego jajko, bułkę tartą i przyprawy. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Lekko ostudzoną dodajemy do mięsa. Masę wyrabiamy rękami bardzo dokładnie. Paprykę kroimy w paski i podsmażamy na patelni, aby trochę zmiękła. Solimy ją odrobinę i odstawiamy do wystygnięcia.
Masę mięsną wykładamy na folię spożywczą i formujemy prostokąt pasujący do foremki o wymiarach 25x11 cm.
Układamy na mielonym oliwki i paprykę. Zwijamy pieczeń przy pomocy folii, zaczynając od dłuższego boku. Przekładamy ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ubijamy pieczeń lekko rękoma, stukamy kilka razy foremką o blat, aby masa była zwarta. Wierzch smarujemy sosem barbecue lub ketchupem. Wstawiamy pieczeń do piekarnika rozgrzanego do 180 ° C na 50-60minut. Gotową pieczeń wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie zlewamy powstały sos do miseczki. Upieczonego klopsa wykładamy na półmisek do przestudzenia. Kiedy pieczeń rzymska stężeje można ją kroić na cienkie plastry.
Pieczeń smakuje doskonale i równie atrakcyjnie prezentuje się na stole.