Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń rzymską czyli klopsa możemy nadziewać różnymi dodatkami, wzbogacać ją o ciekawe składniki, urozmaicające jej smak i wygląd. Najpopularniejszym dodatkiem do klopsa jest jajko na twardo. My postawimy na paprykę w trzech kolorach oraz ciemne oliwki. Pieczeń rzymska zyska odświętny wygląd i smak.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Składniki
Mięso wkładamy do miski, dodajemy do niego jajko, bułkę tartą i przyprawy. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Lekko ostudzoną dodajemy do mięsa. Masę wyrabiamy rękami bardzo dokładnie. Paprykę kroimy w paski i podsmażamy na patelni, aby trochę zmiękła. Solimy ją odrobinę i odstawiamy do wystygnięcia.
Masę mięsną wykładamy na folię spożywczą i formujemy prostokąt pasujący do foremki o wymiarach 25x11 cm.
Układamy na mielonym oliwki i paprykę. Zwijamy pieczeń przy pomocy folii, zaczynając od dłuższego boku. Przekładamy ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ubijamy pieczeń lekko rękoma, stukamy kilka razy foremką o blat, aby masa była zwarta. Wierzch smarujemy sosem barbecue lub ketchupem. Wstawiamy pieczeń do piekarnika rozgrzanego do 180 ° C na 50-60minut. Gotową pieczeń wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie zlewamy powstały sos do miseczki. Upieczonego klopsa wykładamy na półmisek do przestudzenia. Kiedy pieczeń rzymska stężeje można ją kroić na cienkie plastry.
Pieczeń smakuje doskonale i równie atrakcyjnie prezentuje się na stole.