Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczeń rzymska w cieście chlebowym"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1924
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1751
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 111
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 65
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1924
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1751
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 111
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 65
Składniki
Mąkę wsyp do miseczki, zrób wgłębienie. Wsyp do niego czubatą łyżeczkę soli oraz drożdże. Wlej olej, miód i ciepłą wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut.
W tym czasie mięso mielone przełóż do miseczki. Wymieszaj z tartą bułką, jajkiem oraz miodem i musztardą. Przypraw do smaku solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj także trochę sosu tabasco albo drobniutko posiekaną papryczkę chili (bez pestek) lub mieloną ostrą paprykę. Masę mięsną dobrze wyrób.
3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na grubszy placek. Z mięsnej masy uformuj owalną pieczeń. Ułóż ją na placku. Owiń ciastem. Ułóż tzw. „szwem“ do dołu na blasze przykrytej pergaminem. Wierzch pieczeni posmaruj posoloną wodą. Do ciasta przyklej listki natki. Odstaw jeszcze na 20 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 50 minut. Podawaj z podsmażonymi ziemniakami i dymkami. Udekoruj suszonymi papryczkami chili.Źródło: Tina