Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna pieczeń rzymska z dodatkiem dużej ilości pietruszki zawsze mile jest widziana na naszym stole. Można ją podać do pieczywa na zimno w towarzystwie warzyw lub też na ciepło do ziemniaków. I wówczas koniecznie trzeba przygotować sos, najlepiej chrzanowy lub koperkowy. Takie danie najlepiej smakuje podane dodatkowo z sałatką z buraczków.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 964
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1822
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 964
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1822
Składniki
Mięso myjemy, kroimy i mielimy
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju do zezłocenia
Pietruszkę drobno siekamy
Do mięsa dodajemy przestudzoną cebulę, posiekaną pietruszkę, jajka, bułkę namoczona w ciepłej wodzie i dokładnie odciśniętą, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolita masę
Mięso przekładamy do podłużnej formy. Ja wykładam ją papierem do pieczenia, ale można wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą
Mięso wkładamy do piekarnika i pieczemy go ok 1,5 godziny w 180 stopniach, aż klops ładnie się zarumieni. Podczas pieczenia powstanie sporo płynu.
Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i nieco studzimy, aby łatwiej się pokroiło. Na drugi dzień nie będzie problemu z krojeniem.
Pieczeń podajemy na ciepło do obiadu, najlepiej z sosem chrzanowym, ziemniakami i buraczkami, lub tez na zimno do kanapek