Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń rzymska z suszonymi pomidorami

Pieczeń rzymska z suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 635 Ocena: 5449

Dodano:

Odsłon: 2127

Pieczeń rzymska z czosnkiem i suszonymi pomidorami. Pyszna na ciepło, smaczna na zimno.

Składniki

  • mięso mielone 1 kg
  • pomidory suszone 1 słoik /230 ml/
  • jajko 1 szt
  • bułka tarta 4 łyżki
  • bulion letni 0,75 szklanki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mielona papryka słodka 1 łyżeczka
5-6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczeń rzymska z suszonymi pomidorami

Przygotowanie

  1. Bułkę tartą zalewamy bulionem - dodajemy go powoli w takiej ilości by bułka tarta ją wchłonęła a nie pływała w niej. Odstawiamy na 15 min.
    Mięso mielone wieprzowe /u mnie z karkówki i łopatki/ przekładamy do miseczki, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i odsączone z oleju i pokrojone suszone pomidory oraz drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek /ze słoiczka z pomidorami/. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną słodka papryką. Dokładnie wyrabiamy.
    Dwie małe podłużne foremki natłuszczamy olejem z suszonych pomidorów i przekładamy przygotowaną masę mięsną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy przez ok. 60 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń