Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczeń w warzywach"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 287
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 137
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4950
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2326
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 287
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 137
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4950
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2326
Składniki
Ewentualnie:
Mięso w całości umyj, osusz, a następnie natrzyj olejem, musztardą, solą i obydwoma rodzajami pieprzu. Jeśli lubisz ostrzejszy smak pieczonej wołowiny, pokrój czosnek w słupki i nadziej nim wołowinę. Mięso odstaw do lodówki (w misce pod przykryciem) na kilka godzin, a najlepiej na całą dobę.
Po tym czasie obsmaż mięso z każdej strony na rozgrzanym oleju, przełóż do naczynia żaroodpornego. Naczynie z mięsem wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Piecz pod przykryciem. Pierwszy kwadrans w temperaturze 200° C, a potem zmniejsz temperaturę do 180° C i piecz 105 min.
Gdy mięso będzie się piekło, przygotuj warzywa. Na dużej patelni na oleju z masłem zeszklij pokrojoną w piórka cebulę, dodaj pokrojone w talarki: cukinię, marchew i pora oraz selera pokrojonego w słupki. Smaż chwilę razem.
Piekarnik otwórz, ale nie wyłączaj go. Wysuń naczynie z wołowiną, odkryj je, przewróć wołowinę na drugą stronę, obłóż warzywami z patelni. Przykryj naczynie ponownie, piecz mięso w warzywach jeszcze około 30 minut. Około 5-7 minut przed końcem odkryj mięso i dopiecz.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja (10 dag): 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie