Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczna pieczeń na niedzielny obiad.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1356
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1356
Składniki
Wykonanie farszu:
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę oczyścić, pokroić w drobną kostkę i usmażyć razem z pieczarkami na maśle do odparowania wody, po czym ostudzić.
Wykonanie masy mięsnej
Paprykę oczyścić, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do mięsa, wbić jajka, wsypać bułkę tartą, koperek suszony , przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jeszcze szczypnę chili. Dodać kilka łyżek zimnej wody i ręką bardzo dokładnie wyrobić masę mięsną, aż nie będzie się kleić do rąk, po czym odłożyć do lodówki na pół godziny.
Gotowe mięso podzielić na dwie równe części i każdą oddzielnie wyłożyć na foli aluminiowej, tworząc kwadraty o grubości około 1 ½ cm. Po czym rozłożyć przygotowany farsz, posypać papryką wędzoną a jeden kwadrat posypać też startym serem. Tak przygotowane mięso zwinąć staranie w roladę, zawinąć brzegi i ułożyć w naczyniu żaroodporny
Wstawić do piekarnika nagrzanego do posmarowanym masłem. 180 stopni i piec około godziny. Po tym czasie zdjąć folię, posypać startym serem i zrumienić na termo obiegu przez około 15 minut.
Gotowe roladki ostudzić i pokroić w plastry około 2 cm. Roladę możemy podawać jako przekąski na zimno, jak i również na ciepło do obiadu polane dowolnym sosem. SMACZNEGO.