Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co przygotować na wykwintny albo świąteczny obiad? Pieczeń wołowa to dobra odpowiedź!
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34870
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 15333
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34870
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 15333
Składniki
Obrane z błon umyte i wysuszone mięso skrop octem z pomocą pędzelka. Posól i popieprz z każdej strony. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
W osobnej miseczce przygotuj marynatę. Olej wymieszaj z papryką słodką, ostrą i ziołami prowansalskimi. Dodaj odrobinę soli i pieprzu, ale nie za dużo, bo mięso jest już natarte. Cebulę pokrój w plastry.
Polej ją mięso, ułóż plasterki cebuli, obkładając dobrze z każdej strony. Przykryj i odstaw do schłodzenia na całą noc, a najlepiej na 2 dni. Od czasu do czasu obróć wołowinę na drugą stronę.
Z wyjętego mięsa z lodówki usuń cebulę. Pozostaw je na czas, w którym uzyska temperaturę pokojową. Następnie pokrój masło na kawałki i obłóż nim wołowinę z każdej strony. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza i piecz około 90 minut. Pieczeń wołowa musi kilka minut odpocząć przed krojeniem, dlatego zostaw je pod przykryciem poza piekarnikiem.