Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co przygotować na wykwintny albo świąteczny obiad? Pieczeń wołowa to dobra odpowiedź!
Smaczne danie :)
Odsłon: 540
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 909
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26053
Te bułeczki to poezja, rozpływają się w ustach. Robią się dosyć szybko, a sma...
Odsłon: 127
Ciasto śmietankowy puch to kolejna szybka propozycja na udany deser. Wilgotny...
Odsłon: 9069
Smaczne danie :)
Odsłon: 540
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 909
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26053
Te bułeczki to poezja, rozpływają się w ustach. Robią się dosyć szybko, a sma...
Odsłon: 127
Ciasto śmietankowy puch to kolejna szybka propozycja na udany deser. Wilgotny...
Odsłon: 9069
Składniki
Obrane z błon umyte i wysuszone mięso skrop octem z pomocą pędzelka. Posól i popieprz z każdej strony. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
W osobnej miseczce przygotuj marynatę. Olej wymieszaj z papryką słodką, ostrą i ziołami prowansalskimi. Dodaj odrobinę soli i pieprzu, ale nie za dużo, bo mięso jest już natarte. Cebulę pokrój w plastry.
Polej ją mięso, ułóż plasterki cebuli, obkładając dobrze z każdej strony. Przykryj i odstaw do schłodzenia na całą noc, a najlepiej na 2 dni. Od czasu do czasu obróć wołowinę na drugą stronę.
Z wyjętego mięsa z lodówki usuń cebulę. Pozostaw je na czas, w którym uzyska temperaturę pokojową. Następnie pokrój masło na kawałki i obłóż nim wołowinę z każdej strony. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza i piecz około 90 minut. Pieczeń wołowa musi kilka minut odpocząć przed krojeniem, dlatego zostaw je pod przykryciem poza piekarnikiem.