Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń wołowa (medium rare)

Pieczeń wołowa (medium rare)

Autor:

Przepisów i artykułów: 279 Ocena: 5368

Dodano:

Odsłon: 3280

Soczysta pieczen wolowa jest jednym z klasyków kuchni. Na cieplo wraz z dodatkami jest doskonalym daniem na obiad, na zimno jest nieodzownym skladnikiem bufetów jak i wysmienitych kanapek. Stopien smazenia to juz kwestia smaku - jedni wola calkiem krwista, inni którys z rodzajów medium, niektórzy preferuja dobrze wypieczona. Mój przepis jest na bardzo soczysta pieczen - medium rare.

Składniki

  • 1 ½ kg wołowiny
  • rozmaryn, pietruszka, szałwia i tymianek
  • 3 szalotki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 organiczna cytryna
  • 1 organiczna pomarańcza
  • sól, pieprz, cukier
  • masło klarowane
  • oliwa z oliwek
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Podsmazyc wolowine na patelni ze wszystkich stron na masle klarowanym i oliwie z oliwek.

  2. Wylozyc blache do pieczenia ziolami, zmiazdzonymi zabkami czosnku, polówkami szalotek i skórkami cytryny i pomaranczy.
    Obsmazone mieso natrzec sola, pieprzem i skropic odrobina
    oliwy z oliwek.
    Piec w temp. 120° C przez ok. 30-45 minut. Czesto sprawdzac temperature rdzenia pieczeni, nie powinna byc wyzsza niz 52-54° C jesli chcemy osiagnac medium rare. Jesli chcemy mieso bardziej wypieczone, temperatura powinna byc odpowiednio wyzsza.
    Po upieczeniu poczekac kilka minut zanim zaczniemy kroic.

  3. Podawac np. z remulada i smazonymi ziemniakami.


    Przepis na domowa remulade:

    https://smaker.pl/przepis-domowa-remulada,169607,konhambos.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (31)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 12 stycznia Pyszna pieczen! malo sie znam na wolowinie i dzieki za dobre wskazowki, nigdy nie jestem pewna czy nie za dluga trzymam w piekarniku, ale termometr nigdy nie klamie. Odpowiedzi: 13 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 stycznia Świetna wołowina, taka jaką lubią tygrysy, tzn. lwy :D Przez ostatnią fotę chyba nie usnę, ten talerz wygląda przepysznie :) Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 11 stycznia Świetna pieczeń,ale przyznam nie jestem zwolenniczką półsurowego mięska,wolę dokładnie upieczone:)Smakosze na pewno będą zachwyceni:) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 11 stycznia Wysmienite danie!! Zmykam stad - jest to najbezpieczniej ! Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń