Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysta pieczen wolowa jest jednym z klasyków kuchni. Na cieplo wraz z dodatkami jest doskonalym daniem na obiad, na zimno jest nieodzownym skladnikiem bufetów jak i wysmienitych kanapek. Stopien smazenia to juz kwestia smaku - jedni wola calkiem krwista, inni którys z rodzajów medium, niektórzy preferuja dobrze wypieczona. Mój przepis jest na bardzo soczysta pieczen - medium rare.
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 49
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 77
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 57
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 49
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 77
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 57
Składniki
Podsmazyc wolowine na patelni ze wszystkich stron na masle klarowanym i oliwie z oliwek.
Wylozyc blache do pieczenia ziolami, zmiazdzonymi zabkami czosnku, polówkami szalotek i skórkami cytryny i pomaranczy. Obsmazone mieso natrzec sola, pieprzem i skropic odrobina oliwy z oliwek. Piec w temp. 120° C przez ok. 30-45 minut. Czesto sprawdzac temperature rdzenia pieczeni, nie powinna byc wyzsza niz 52-54° C jesli chcemy osiagnac medium rare. Jesli chcemy mieso bardziej wypieczone, temperatura powinna byc odpowiednio wyzsza. Po upieczeniu poczekac kilka minut zanim zaczniemy kroic.
Podawac np. z remulada i smazonymi ziemniakami. Przepis na domowa remulade: https://smaker.pl/przepis-domowa-remulada,169607,konhambos.html