Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń wołowa na papryce

Pieczeń wołowa na papryce

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 8

Smaczny pomysł na "Pieczeń wołowa na papryce"

Składniki

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 50 dag papryki
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 cebula
  • oliwa
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka grubej soli
  • 2 łyżki rozmarynu
  • 1 łyżka tłuczonego czarnego pieprzu
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Polędwicę wyjąć z lodówki godzinę przed m. Sól wymieszać z pieprzem, przepuszczonym przez praskę czosnkiem i rozmarynem. Mięso natrzeć oliwą i równomiernie otoczyć przyprawami, włożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego z pokrywą.

  2. Polędwicę piec w temperaturze 200oC około 90 minut, obracając i podlewając wrzątkiem lub sosem. Kwadrans przed końcem pieczenia polać winem.

  3. Umytą i pozbawioną nasion paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Warzywa zeszklić na oliwie, doprawić solą i pieprzem. Podawać z plastrami polędwicy.

  4. ok. 135 minut

  5. Duszone warzywa warto doprawić ząbkiem czosnku i suszonym tymiankiem lub szczyptą wędzonej papryki oraz chili.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń