Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń z indyka

Pieczeń z indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2313 Ocena: 14636

Dodano:

Odsłon: 2111

Wspaniały dodatek do drugiego dania.

Składniki

  • Składniki:
  • Mięso z indyka 1 kg
  • Jajko 1 szt.
  • Przyprawa do drobiu 1 łyżeczka
  • Papryka słodka wędzona 1 płaska łyżeczka
  • Bułka tarta 2 łyżki
  • Sól do smaku
  • pieprz grubo zmielony do smaku
  • Składniki na nadzienie:
  • brokuł 1 szt. (mały)
  • czerwona papryka 1 szt.
  • Szpinak mrożony 1/3 opakowania
  • Masło 1 łyżka
  • Czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • Tłuszcz do formy
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mięso opłukać, zmielić, wbić jajko i dokładnie wymieszać z resztą składników i odłożyć.
    Wykonanie nadzienia i składanie pieczeni:
    Szpinak włożyć do rondelka, odparować z wody, dodać masło, różyczki brokułu i pokrojoną w paseczki paprykę. Przyprawić do smaku solą i podsmażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Podłużna foremkę posmarować tłuszczem, wyłożyć połowę mięsa, zrobić wgłębieni i nałożyć przygotowane nadzienie. Przykryć resztą mięsa, poklepać dłonią nawilżoną w wodzie. Piec około godziny w temperaturze 180-190 stopni. Po upieczeniu pokroić w grubsze plastry i podawać do obiadu lub na przystawkę z dodatkiem chrzanu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń