Do góry

Dania główne Przepis na:

pieczeń z jajek i pieczarek

pieczeń z jajek i pieczarek

Autor:

Przepisów i artykułów: 199 Ocena: 3209

Dodano:

Odsłon: 4081

Prosta, szybka a do tego smaczna pieczeń jajeczna z dodatkiem pieczarek. W sam raz sprawdzi się na święta Wielkanocne. Można dodać do niej swoje ulubione dodatki - ser żółty, koperek, szczypiorek. Dobrze smakuje na ciepło jako dodatek do obiadu oraz na zimno jako przystawka. Najlepiej smakuje z sosem chrzanowym lub koperkowym.

Składniki

  • 300g pieczarek, 7 jajek ugotowanych na twardo, garść żółtego sera
  • 1 cebula, 3 jajka surowe, 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku, sól, pieprz
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyszczamy i razem z obraną cebulą drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.
    Ugotowane na twardo jajka studzimy i obieramy. Podsmażone pieczarki z cebulką oraz ugotowane jajka blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.

  2. W misce mieszamy starty żółty ser, lekko namoczoną bułkę tartą, oraz starte jajka i podsmażone oraz przestudzone pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli smakowo nam odpowiada to dodajemy surowe jajka. Na końcu dodajemy posiekany koperek i wszystko delikatnie mieszamy.
    Masę wlewamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego do temp 180 st. piekarnika i pieczemy około 40 min. Jeżeli nie macie silikonowej foremki to polecam wyłożyć foremkę folią aluminiową - łatwiej wtedy wyjąć całość po upieczeniu. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

terwol 31 marca 2017 fascynuje mnie ten smak, musze wypróbowac.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń