Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń z szynki w sosie chranowym

Pieczeń z szynki w sosie chranowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 150

Dodano:

Odsłon: 755

Pieczeń wieprzowa z szynki podana z pure ziemniaczanym w sosie chrzanowym idealna na świąteczny obiad.

Składniki

  • - 1,2-1,5 kg mięsa z szynki wieprzowej, - 2 ząbki czosnku, - 1 cebula, - sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, ma
  • - 1 duża łyżka masła, - 2 łyżki mąki, - ok 1/2 litra mleka, - 1/2 małego słoiczka tartego chrzanu, - sól, pieprz, cukier.
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy. Nacieramy suchymi przyprawami. Wkładamy do rękawa dodajemy obraną cebulę przekrojoną na 4 części i obrany czosnek i liść laurowy. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 1,5-2 godziny.

  2. Masło dajemy do garnka, na malutkim ogniu dodajemy mąkę i mieszamy robiąc zasmażkę. Uważamy, żeby jej nie spalić tylko uzyskać delikatnie złoty kolor. Dolewamy stopniowo zimne mleko, ciągle mieszając do momentu aż sos uzyska konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy chrzan. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.

    Mięso kroimy w plastry, podajemy z pure z ziemniaków. Polewamy sosem chrzanowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń