Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upieczona w ten sposób pieczeń jest rajem dla podniebienia, bardzo pyszna. Polecam :)
Syrop z pigwy możemy dodawać zimą do herbaty, albo wykorzystać do przygotowan...
Odsłon: 54
Syrop z pigwy możemy dodawać zimą do herbaty, albo wykorzystać do przygotowan...
Odsłon: 54
Składniki
Na gorącym tłuszczu smażymy doprawione solą i pieprzem pieczarki, cebulę i paprykę.
Przygotowujemy foremkę do pieczenia o wymiarach 23 x 13 x 7 cm.
Opłukane w bieżącej wodzie mięso mielimy wraz z połową cebuli i czosnkiem. Do mięsa dodajemy bułkę tartą, 1 jajko, sól, pieprz do smaku. Wszystkie składniki wraz z mięsem dokładnie wyrabiamy przez około 10-15 minut. Foremkę wykładamy mięsem mielonym, dno i ścianki o grubości warstwy mięsa 3 cm. Dobrze ugniatamy dłonią warstwę mięsną.
Na dno masy mięsnej układamy plaster lub dwa szynki.
Usmażone plasterki pieczarek z cebulą i papryką.
Układamy warstwę z połówek małych kulek mozzarella, posypujemy ziołami prowansalskimi i szczypiorem.
Przykrywamy plastrem sera gouda.
Formę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu studzimy.
W między czasie ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Ubitą pianę rozkładamy na wierzch upieczonej pieczeni, robimy łyżką 3 wgłębienia do których włożymy po 1 żółtku. Posypujemy całość szczypiorem i zapiekamy 10 minut w 170 stopniach Celsjusza.
Upieczoną kroimy w grube plastry i konsumujemy. Smacznego!!!
Smacznego!!!