Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń z szynki, z serem, pieczarkami i jajkiem.

Pieczeń z szynki, z serem, pieczarkami i jajkiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1531 Ocena: 20799

Dodano:

Odsłon: 3614

Upieczona w ten sposób pieczeń jest rajem dla podniebienia, bardzo pyszna. Polecam :)

Składniki

  • mięso wieprzowe z szynki mielone 70 dag
  • pieczarki 2 szt.
  • cebula 1,5 szt.
  • papryka czerwona słodka ćwiartka
  • jajko kurze 4 szt.
  • bułka tarta 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • szynka w plastrach 2 plastry
  • ser gouda w plastrach 2 plastry
  • ser mozzarella małe kulki 1 opakowanie
  • szczypior
  • sól
  • pieprz czarny
  • Pieprz ziołowy
  • Zioła prowansalskie
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pieczeń z szynki, z serem, pieczarkami i jajkiem.

Przygotowanie

  1. Na gorącym tłuszczu smażymy doprawione solą i pieprzem pieczarki, cebulę i paprykę.

  2. Przygotowujemy foremkę do pieczenia o wymiarach 23 x 13 x 7 cm.

  3. Opłukane w bieżącej wodzie mięso mielimy wraz z połową cebuli i czosnkiem. Do mięsa dodajemy bułkę tartą, 1 jajko, sól, pieprz do smaku. Wszystkie składniki wraz z mięsem dokładnie wyrabiamy przez około 10-15 minut. Foremkę wykładamy mięsem mielonym, dno i ścianki o grubości warstwy mięsa 3 cm. Dobrze ugniatamy dłonią warstwę mięsną.

  4. Na dno masy mięsnej układamy plaster lub dwa szynki.

  5. Usmażone plasterki pieczarek z cebulą i papryką.

  6. Układamy warstwę z połówek małych kulek mozzarella, posypujemy ziołami prowansalskimi i szczypiorem.

  7. Przykrywamy plastrem sera gouda.

  8. Formę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  9. Po upieczeniu studzimy.

  10. W między czasie ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Ubitą pianę rozkładamy na wierzch upieczonej pieczeni, robimy łyżką 3 wgłębienia do których włożymy po 1 żółtku. Posypujemy całość szczypiorem i zapiekamy 10 minut w 170 stopniach Celsjusza.

  11. Upieczoną kroimy w grube plastry i konsumujemy.

    Smacznego!!!

  12. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń