Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kaszą bulgur i dresingiem miodowo-musztardowym. Danie najlepiej smakuje na ciepło - od razu po upieczeniu warzyw ale może też być sałatką na wynos:)
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 83
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 71
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 83
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 71
Składniki
Oczyszczoną brukselkę przekrawamy na pół. Oczyszczone pieczarki kroimy na ćwiartki. Ząbki czosnku obieramy z łupiny ale pozostawiamy w całości. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy olej, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekamy 20-25 min. W międzyczasie gotujemy kaszę - ja wybrałam bulgur ale może być inna. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na średnim ogniu tak by się lekko przyrumienił. Przygotowujemy dresing: olej mieszamy z musztardą, sokiem z cytryny, miodem i doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać szczyptę chili. Na porcję kaszy nakładamy upieczone warzywa i polewamy przygotowanym dresingiem.