Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona faszerowana mięsem dynia piżmowa.

Pieczona faszerowana mięsem  dynia piżmowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 740

Dodano:

Odsłon: 784

Dynia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym z dużą ilością zielonej pietruszki, koperku i lubczyku.

Składniki

  • 1 dynia
  • 0,5 kg mięsa mielonego, 1 jajko
  • dużo zielonej pietruszki, kopru i lubczyku
  • 3-4 ząbki czosnku, 4 plastry sera żółtego
  • sól ( zamiast soli można dać 1/2 łyżki "warzywka"- podnosi smak)
  • muszkatołowa i ziele angielskie ( też mielone), czosnek granulowany, suszona bazylia, oregano.
  • przecier pomidorowy
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię przekroić i wydrążyć.

  2. Do mięsa mielonego dodać jajko, przyprawy i posiekaną zieleninę.

  3. Na dno brytfanny wyłożyć przecier pomidorowy. Ja wyłożyłam zawartość słoiczka ze swoim ketchupem z cukinii. Dodać czosnek grubo pokrojony.

  4. Mięso połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić rękoma masę.
    Nałożyć masę w zagłębienia dyni tworząc pagórek. Skropić oliwą. A dynię położyć na dno brytfanny, na przecier i czosnek.

  5. Piec w temp. 150 stopni do miękkości. A potem położyć na dynię po 2 plastry sera i wstawić do piekarnika na 15 minut.

  6. Gdy ser rozpuści się , wyjąć dynię i podawać z bagietką.

    Uwaga!!!

    Z pozostałego mięsa zrobić pulpety, włożyć do brytfanny . Upiec razem z dynią. A na następny dzień dodać do sosu kilka łyżek śmietany i mamy gotowe danie obiadowe.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń