Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysta, krucha i bardzo aromatyczna..
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 190
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 703
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 39
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2210
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 190
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 703
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 39
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2210
Składniki
Z dobrze umytej kaczki wycinamy kuperek i nadmiar skóry przy otworach. Przekładamy drób do naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy marynatę: wyciskamy czosnek przez praskę, dodajemy pozostałe zioła, sól, pieprz oraz olej. Po wymieszaniu składników nacieramy kaczkę(również w środku).
Obieramy, wykrawamy gniazda nasienne z jabłek. Owoce kroimy na mniejsze kawałki, wypełniamy nimi środek kaczki i spinamy wykałaczkami. Wstawiamy kaczkę do lodówki na około 3 godziny. Po wyjęciu z lodówki pozostawiamy kaczkę w temperaturze pokojowej na około pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 200*C i pieczemy kaczkę w odkrytym naczyniu żaroodpornym około 15 minut. Po tym czasie zakładamy pokrywę na naczynie i zmniejszamy temperaturę do 180*C. Pieczemy tak około 1h 30 minut. W tym czasie kilkakrotnie podlewamy kaczkę wytopionym tłuszczem, by nie była za sucha.
Na sam koniec pieczenia ściągamy pokrywę naczynia i pieczemy kaczkę jeszcze 10 minut by skórka się spiekła na złocisty kolor(można podwyższyć temperaturę do 200*C). Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami. ;) Smacznego! :)