Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysta, krucha i bardzo aromatyczna..
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 447
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 791
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 447
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 791
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Składniki
Z dobrze umytej kaczki wycinamy kuperek i nadmiar skóry przy otworach. Przekładamy drób do naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy marynatę: wyciskamy czosnek przez praskę, dodajemy pozostałe zioła, sól, pieprz oraz olej. Po wymieszaniu składników nacieramy kaczkę(również w środku).
Obieramy, wykrawamy gniazda nasienne z jabłek. Owoce kroimy na mniejsze kawałki, wypełniamy nimi środek kaczki i spinamy wykałaczkami. Wstawiamy kaczkę do lodówki na około 3 godziny. Po wyjęciu z lodówki pozostawiamy kaczkę w temperaturze pokojowej na około pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 200*C i pieczemy kaczkę w odkrytym naczyniu żaroodpornym około 15 minut. Po tym czasie zakładamy pokrywę na naczynie i zmniejszamy temperaturę do 180*C. Pieczemy tak około 1h 30 minut. W tym czasie kilkakrotnie podlewamy kaczkę wytopionym tłuszczem, by nie była za sucha.
Na sam koniec pieczenia ściągamy pokrywę naczynia i pieczemy kaczkę jeszcze 10 minut by skórka się spiekła na złocisty kolor(można podwyższyć temperaturę do 200*C). Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami. ;) Smacznego! :)