Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona karkówka

Pieczona karkówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19608

Dodano:

Odsłon: 42835

Moi kochani, dzisiaj przepis na pyszną, soczystą, pieczoną karkówkę. Świetny pomysł do wykorzystania na obiad. Do tego gotowane ziemniaczki, surówka – i posiłek gotowy.

Składniki

  • około 1 kg karkówki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początek z przypraw i przeciśniętych przez praskę 4 ząbków czosnku robię mieszankę. Pozostałe 2 ząbki kroję wzdłuż na ćwiartki. Mieszanką dobrze nacieram mięso ze wszystkich stron. Ostrym nożem robię w kilku miejscach nacięcia i szpikuję mięso ćwiartkami czosnku.

  2. Karkówkę przekładam do rękawa do pieczenia. Tak przygotowane mięso wkładam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Karkówka przejdzie wtedy smakiem i aromatem przypraw.

  3. Gotowe mięso przekładam do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Piekę w 180 stopniach 1,5 do 2 godzin. 20 minut przed końcem pieczenia rozcinam rękaw i w miarę możliwości usuwam go. Wtedy wierzch mięsa ładnie się przyrumieni.

  4. Dodatkowo do sosu, który się z mięsa wytopił, można wrzucić 2 cebule pokrojone w piórka. Przez te 20 minut podduszą się one w sosiku do miękkości i będziemy mogli sporządzić z tej bazy esencjonalny, gęsty sos do mięsa.

  5. Dzięki rękawowi do pieczenia, karkówka jest bardzo soczysta i mięciutka. Nie kroimy jej od razu po wyjęciu z piekarnika. Musi odrobinę przestygnąć – gdybyśmy ją przekroili od razu, wszystkie soki by z niej wyciekły i stracilibyśmy mnóstwo smaku.

    Karkówka jest pyszna podana na ciepło, ale smakuje też wybornie na zimno, np. na kanapce :)

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń