Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna karkówka marynowana w zalewie z octu winnego, przypraw i aromatycznych ziół a potem pieczona w piekarniku. Sprawdzi się zarówno jako danie mięsne obiadowe lub wędlinka na kanapki.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5645
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32482
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 85
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5645
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32482
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 85
Składniki
Przygotowujemy marynatę: do garnka wlewamy ocet winny, wodę, dodajemy suszony estragon i cząber, ziarna jałowca, pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka i również dodajemy do marynaty. Zagotowujemy, gotujemy 3-4 min i marynatę studzimy.
Do wystudzonej marynaty dodajemy olej i mieszamy. Karkówkę myjemy, osuszamy i zalewamy marynatą. Mięso powinno być całkowicie pod zalewą, nie powinno wystawać ponad poziom marynaty. W razie potrzeby możemy mięso lekko docisnąć np. obciążonym talerzem. Odstawiamy na 2 dni w chłodne miejsce. Co 12 godzin odwracamy by karkówka równo się zamarynowała.
.Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy plastry cebuli /może być z marynaty lub świeżej/. Karkówkę wyjmujemy z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przekładamy na cebulę w do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy ok. 100 min.