Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna karkówka marynowana w zalewie z octu winnego, przypraw i aromatycznych ziół a potem pieczona w piekarniku. Sprawdzi się zarówno jako danie mięsne obiadowe lub wędlinka na kanapki.
Przygotowujemy marynatę: do garnka wlewamy ocet winny, wodę, dodajemy suszony estragon i cząber, ziarna jałowca, pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka i również dodajemy do marynaty. Zagotowujemy, gotujemy 3-4 min i marynatę studzimy.
Do wystudzonej marynaty dodajemy olej i mieszamy. Karkówkę myjemy, osuszamy i zalewamy marynatą. Mięso powinno być całkowicie pod zalewą, nie powinno wystawać ponad poziom marynaty. W razie potrzeby możemy mięso lekko docisnąć np. obciążonym talerzem. Odstawiamy na 2 dni w chłodne miejsce. Co 12 godzin odwracamy by karkówka równo się zamarynowała.
.Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy plastry cebuli /może być z marynaty lub świeżej/. Karkówkę wyjmujemy z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przekładamy na cebulę w do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy ok. 100 min.
Kruche i delikatne mięso, łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Odsłon: 2553
Witajcie jak się prezentuje wasze sobotnie menu obiadowe ? U nas dziś przygot...
Odsłon: 2472
Danie proste, smaczne i pożywne. Polecam kurczaka w warzywach, podanego z ugo...
Odsłon: 36
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 189
Z pewnością każdy marzy o własnej wędzarni, ale nawet bez tego udogodnienia m...
Odsłon: 179
Witajcie jak się prezentuje wasze sobotnie menu obiadowe ? U nas dziś przygot...
Odsłon: 2472
Danie proste, smaczne i pożywne. Polecam kurczaka w warzywach, podanego z ugo...
Odsłon: 36
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 189
Z pewnością każdy marzy o własnej wędzarni, ale nawet bez tego udogodnienia m...
Odsłon: 179
Składniki
Przygotowujemy marynatę: do garnka wlewamy ocet winny, wodę, dodajemy suszony estragon i cząber, ziarna jałowca, pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka i również dodajemy do marynaty. Zagotowujemy, gotujemy 3-4 min i marynatę studzimy.
Do wystudzonej marynaty dodajemy olej i mieszamy. Karkówkę myjemy, osuszamy i zalewamy marynatą. Mięso powinno być całkowicie pod zalewą, nie powinno wystawać ponad poziom marynaty. W razie potrzeby możemy mięso lekko docisnąć np. obciążonym talerzem. Odstawiamy na 2 dni w chłodne miejsce. Co 12 godzin odwracamy by karkówka równo się zamarynowała.
.Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy plastry cebuli /może być z marynaty lub świeżej/. Karkówkę wyjmujemy z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przekładamy na cebulę w do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy ok. 100 min.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kurczak w warzywach podany na ryżu
Dania główne
Schab gotowany w majonezie
Dania główne
Pieczarki nadziewane z grilla z piersią z kaczki
Dania główne
Risotto z kurczakiem i szparagami według Ewy Wachowicz
Kurczak w warzywach podany na ryżu
Danie proste, smaczne i pożywne. Polecam kurczaka w warzywach, podanego z ugo...
Odsłon: 36
Schab gotowany w majonezie
Z pewnością każdy marzy o własnej wędzarni, ale nawet bez tego udogodnienia m...
Odsłon: 179