Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona karkówka marynowana w zalewie z octu winnego i przypraw.

Pieczona karkówka marynowana w zalewie z octu winnego i przypraw.

Autor:

Przepisów i artykułów: 490 Ocena: 3493

Dodano:

Odsłon: 4520

Smaczna karkówka marynowana w zalewie z octu winnego, przypraw i aromatycznych ziół a potem pieczona w piekarniku. Sprawdzi się zarówno jako danie mięsne obiadowe lub wędlinka na kanapki.

Składniki

  • karkówka 1,7 kg
  • olej 50 ml
  • marynata:
  • woda 1,25 szklanki
  • ocet winny 6% 1,25 szklanki
  • estragon 1 łyżka
  • cząber 1 łyżka
  • jałowiec 7 ziaren
  • pieprz 7 ziaren
  • ziele angielskie 7 ziaren
  • liście laurowe 2 szt
  • cebula 1 szt
  • czosnek 4 ząbki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy marynatę: do garnka wlewamy ocet winny, wodę, dodajemy suszony estragon i cząber, ziarna jałowca, pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka i również dodajemy do marynaty. Zagotowujemy, gotujemy 3-4 min i marynatę studzimy.

  2. Do wystudzonej marynaty dodajemy olej i mieszamy. Karkówkę myjemy, osuszamy i zalewamy marynatą. Mięso powinno być całkowicie pod zalewą, nie powinno wystawać ponad poziom marynaty. W razie potrzeby możemy mięso lekko docisnąć np. obciążonym talerzem. Odstawiamy na 2 dni w chłodne miejsce. Co 12 godzin odwracamy by karkówka równo się zamarynowała.

  3. .Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy plastry cebuli /może być z marynaty lub świeżej/. Karkówkę wyjmujemy z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przekładamy na cebulę w do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy ok. 100 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 18 lutego 2018 ladnie ta karkoweczka wyglada! i pewnie swietnie smakowala :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń