Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna karkówka marynowana w zalewie z octu winnego, przypraw i aromatycznych ziół a potem pieczona w piekarniku. Sprawdzi się zarówno jako danie mięsne obiadowe lub wędlinka na kanapki.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 288
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11100
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3605
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1226
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4230
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 288
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11100
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3605
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1226
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4230
Składniki
Przygotowujemy marynatę: do garnka wlewamy ocet winny, wodę, dodajemy suszony estragon i cząber, ziarna jałowca, pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka i również dodajemy do marynaty. Zagotowujemy, gotujemy 3-4 min i marynatę studzimy.
Do wystudzonej marynaty dodajemy olej i mieszamy. Karkówkę myjemy, osuszamy i zalewamy marynatą. Mięso powinno być całkowicie pod zalewą, nie powinno wystawać ponad poziom marynaty. W razie potrzeby możemy mięso lekko docisnąć np. obciążonym talerzem. Odstawiamy na 2 dni w chłodne miejsce. Co 12 godzin odwracamy by karkówka równo się zamarynowała.
.Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy plastry cebuli /może być z marynaty lub świeżej/. Karkówkę wyjmujemy z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przekładamy na cebulę w do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy ok. 100 min.