Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty sposób na aromatyczną, soczystą pieczeń wieprzową. Wystarczy natrzeć mięso marynatą i upiec. Dużo jedzenia przy minimalnym nakładzie pracy :)
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85171
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2476
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9951
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3901
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7065
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85171
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2476
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9951
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3901
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7065
Składniki
Mięso wyciągnąć z lodówki, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem zrobić nacięcia w skórze.
Miód wymieszać z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, olejem i pozostałymi składnikami marynaty (można zmiksować blenderem). Łopatkę związać sznurkiem, natrzeć przygotowaną mieszanką, zostawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Do brytfanny wlać cydr (lub białe wino, lub sok jabłkowy), położyć mięso, dodać liście laurowe i ząbki czosnku. Wstawić do piekarnika, piec przez około 30 minut.
Następnie temperaturę obniżyć do 170 stopni. Piec przez kolejne 2 i pół - 3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Łopatkę wyciągnąć z piekarnika, odstawić na 20 minut, luźno przykrywając folią aluminiową. Kroić w plastry.