Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty sposób na aromatyczną, soczystą pieczeń wieprzową. Wystarczy natrzeć mięso marynatą i upiec. Dużo jedzenia przy minimalnym nakładzie pracy :)
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 375
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 375
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Mięso wyciągnąć z lodówki, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem zrobić nacięcia w skórze.
Miód wymieszać z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, olejem i pozostałymi składnikami marynaty (można zmiksować blenderem). Łopatkę związać sznurkiem, natrzeć przygotowaną mieszanką, zostawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Do brytfanny wlać cydr (lub białe wino, lub sok jabłkowy), położyć mięso, dodać liście laurowe i ząbki czosnku. Wstawić do piekarnika, piec przez około 30 minut.
Następnie temperaturę obniżyć do 170 stopni. Piec przez kolejne 2 i pół - 3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Łopatkę wyciągnąć z piekarnika, odstawić na 20 minut, luźno przykrywając folią aluminiową. Kroić w plastry.