Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona łopatka z kopytkami

Pieczona łopatka z kopytkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 728

Dodano:

Odsłon: 974

rozpływa się w ustach ;)

Składniki

  • 1kg ugotowanych ziemniaków
  • ok. 300g mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • łyżka masła
  • 1kg łopatki wieprzowej
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, mieszanki do wieprzowiny, papryka słodka
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczona łopatka z kopytkami

Przygotowanie

  1. Łopatkę myjemy, kroimy na plastry, wkładamy do miski, przyprawiamy, mieszamy z 2 łyżkami oleju i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
    Następnie mięso podsmażamy, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy około 1/3 szklanki wody i pieczemy około godziny ( co ok. 20 minut przewracamy kawałki łopatki).

  2. Ugotowane i ostudzone ziemniaki rozgniatamy tak by nie miały grudek ( można zmielić w maszynce). Do ugniecionych ziemniaków dodajemy mąkę, sól, jajka i zagniatamy ciasto, gdy jest ono zbyt klejące to podsypujemy jeszcze mąką.
    Z powstałego ciasta formujemy wałeczki o grubości ok 2cm i kroimy na ok 3 cm kopytka. Uformowane kopytka oprószamy mąką by się nie pokleiły. Do garnka wlewamy ok. 2 litry wody, zagotowujemy, następnie solimy i dodajemy masło.
    Kopytka wrzucamy do gotującej wody, gdy wypłyną na powierzchnię, są już gotowe.

  3. Wytopiony tłuszcz z łopatki przelewamy do rondelka, dodajemy pół szklanki wody, zagotowujemy.
    Do miseczki wsypujemy 1,5 łyżki mąki, dodajemy pół szklanki wody, mieszamy. Następnie zagęszczamy mąką sos.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń