Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
rozpływa się w ustach ;)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22520
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14817
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4603
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44106
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 608
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 608
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22520
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14817
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4603
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44106
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 608
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 608
Składniki
Łopatkę myjemy, kroimy na plastry, wkładamy do miski, przyprawiamy, mieszamy z 2 łyżkami oleju i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Następnie mięso podsmażamy, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy około 1/3 szklanki wody i pieczemy około godziny ( co ok. 20 minut przewracamy kawałki łopatki).
Ugotowane i ostudzone ziemniaki rozgniatamy tak by nie miały grudek ( można zmielić w maszynce). Do ugniecionych ziemniaków dodajemy mąkę, sól, jajka i zagniatamy ciasto, gdy jest ono zbyt klejące to podsypujemy jeszcze mąką. Z powstałego ciasta formujemy wałeczki o grubości ok 2cm i kroimy na ok 3 cm kopytka. Uformowane kopytka oprószamy mąką by się nie pokleiły. Do garnka wlewamy ok. 2 litry wody, zagotowujemy, następnie solimy i dodajemy masło. Kopytka wrzucamy do gotującej wody, gdy wypłyną na powierzchnię, są już gotowe.
Wytopiony tłuszcz z łopatki przelewamy do rondelka, dodajemy pół szklanki wody, zagotowujemy. Do miseczki wsypujemy 1,5 łyżki mąki, dodajemy pół szklanki wody, mieszamy. Następnie zagęszczamy mąką sos.