Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
rozpływa się w ustach ;)
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 150
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 817
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7087
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8674
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 150
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 817
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7087
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8674
Składniki
Łopatkę myjemy, kroimy na plastry, wkładamy do miski, przyprawiamy, mieszamy z 2 łyżkami oleju i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Następnie mięso podsmażamy, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy około 1/3 szklanki wody i pieczemy około godziny ( co ok. 20 minut przewracamy kawałki łopatki).
Ugotowane i ostudzone ziemniaki rozgniatamy tak by nie miały grudek ( można zmielić w maszynce). Do ugniecionych ziemniaków dodajemy mąkę, sól, jajka i zagniatamy ciasto, gdy jest ono zbyt klejące to podsypujemy jeszcze mąką. Z powstałego ciasta formujemy wałeczki o grubości ok 2cm i kroimy na ok 3 cm kopytka. Uformowane kopytka oprószamy mąką by się nie pokleiły. Do garnka wlewamy ok. 2 litry wody, zagotowujemy, następnie solimy i dodajemy masło. Kopytka wrzucamy do gotującej wody, gdy wypłyną na powierzchnię, są już gotowe.
Wytopiony tłuszcz z łopatki przelewamy do rondelka, dodajemy pół szklanki wody, zagotowujemy. Do miseczki wsypujemy 1,5 łyżki mąki, dodajemy pół szklanki wody, mieszamy. Następnie zagęszczamy mąką sos.