Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona pierś z gęsi

Pieczona pierś z gęsi

Autor:

Przepisów i artykułów: 2331 Ocena: 51834

Dodano:

Odsłon: 6112

Co tu dużo pisać. Poezja i tyle w temacie.

Składniki

  • 1 pierś z gęsi wraz z kością
  • 100 ml oleju
  • 2 litry cydru z miodem
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka miodu nawłociowego
  • 2 jabłka
  • 6 szalotek
  • 1 główka czosnku
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczona pierś z gęsi

Przygotowanie

  1. Cydr mieszamy z olejem, miodem, posiekanymi ząbkami czosnku i szalotkami, kawałkami jabłek oraz przyprawami.

    Mięso nakłuwamy, zalewamy uprzednio przygotowaną marynatą na 24 h wkładamy do lodówki.

    Gęsinę przekładamy do brytfanny, wlewamy szklankę marynaty plus „wyłowione” jabłka.

    Pieczemy pod przykryciem w 150°C przez około 4 godziny, co jakiś czas podlewając pozostałą marynatą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń