Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona polędwica z dorsza ze szparagami

Pieczona polędwica z dorsza ze szparagami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2380 Ocena: 52776

Dodano:

Odsłon: 713

To jedna z najsmaczniejszych ryb, która często gości na moim stole. Delikatne mięso w połączeniu ze szparagami i sosem beszamelowym, stanowi idealne połączenie smaków. Nie należy może do najtańszych, jednak co jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę „szaleństwa", do czego serdecznie zachęcam. <AG>

Składniki

  • 600 g polędwicy z dorsza
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczona polędwica z dorsza ze szparagami

Przygotowanie

  1. Polędwicę osuszamy, oprószamy solą i pieprzem.



    Szparagi oczyszczamy, obłamujemy w miejscu, gdzie same pękają.



    Rybę i warzywo, przekładamy do naczynia żaroodpornego.



    Przygotowujemy sos:



    Masło w rondelku rozgrzewamy, następnie wsypujemy mąkę, którą lekko podsmażamy. Powoli dodajemy mleko, cały czas mieszając, podgrzewamy. Sos do smaku doprawiamy solą, pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową. Sosem zalewamy polędwicę i szparagi.



    Całość zapiekamy 35 minut w 180°C

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń