Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na marynowaną, bardzo aromatyczną, soczystą polędwiczkę wieprzową. Mięso jest delikatne, o wyraźnym smaku i zapachu ziół, z nutką słodkości miodu oraz aromatem czosnku.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2329
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3467
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4189
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74141
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 571
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2329
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3467
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4189
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74141
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 571
Składniki
Na początku przygotowujemy marynatę: Do miseczki dodajemy olej rzepakowy, ocet balsamiczny, sos sojowy, miód oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu odpowiedniego połączenia się składników.
Polędwiczkę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i oczyszczamy z błonek. Posypujemy ją bardzo delikatnie solą himalajską i obficie świeżo zmielonym pieprzem. Następnie do małej miseczki dodajemy 2 łyżki przygotowanej marynaty i dodajemy do niej tymianek, rozmaryn i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mieszamy, a powstałą papką nacieramy polędwiczkę. Mięso układamy do naczynia i zalewamy pozostałą marynatą. Odstawiamy na kilka godzin dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów*. * Najlepiej zrobić to wieczorem, a mięso wstawić na noc do lodówki.
Przed wstawieniem zamarynowanej polędwiczki do piekarnika, obsmażamy ją na patelni po około 4 - 5 minut z każdej strony. Następnie mięso (wraz z marynatą) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 15 do 20 minut. Polędwiczkę podajemy z ulubionymi dodatkami. Moja propozycja to kasza bulgur gotowana z dodatkiem masła i kurkumy, podana ze świeżą pietruszką oraz sałatą w lekkim sosie jogurtowym. Życzę smacznego! :)