Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z gruszkami, na rodzinny obiad.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2094
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421362
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2053
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2094
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421362
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2053
Składniki
Z podanych proporcji wyszło mi 12 grubych plastrów rolady, czyli 6 solidnych porcji. Kaczkę nacięłam na grzbiecie i wyluzowałam. Mięso posypałam przyprawami, solą, pieprzem i majerankiem.
Mięso zawinęłam w roladę i spięłam wykałaczkami- a to był błąd powinnam ją była zawiązać sznurkiem- będzie bardziej ścisła i nie pęknie, ale nie mogłam znaleźć sznurka. Roladę posypałam z wierzchu przyprawami i paprykami. Do rękawa na dno dałam pokrojone cebule, marchew i gruszki. Można użyć dowolnych warzyw- byle dawały wilgoć kaczce. Jeszcze szklanka wina. Piekłam ja najpierw 30 minut w 190 stopniach a przez kolejne 90 minut w 160.
Zlałam z rękawa to co się wytopiło z kaczki i esencje z warzyw. Zdjęłam wytopiony tłuszcz łyżką i na bazie wywaru zrobiłam sos. Podprażyłam mąkę na patelni i po wystudzeniu wlałam wywar. W razie czego można dodać jeszcze wody lub wina. Trzymałam na ogniu i mieszałam, aż sos będzie miał odpowiednia konsystencję.
Smacznego :)
U mnie rolada była z kluseczkami z koperkiem, cymesem i pieczoną gruszką i papryczka chili. :D