Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z gruszkami, na rodzinny obiad.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 208
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 217
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1319
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 608
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 208
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 217
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1319
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 608
Składniki
Z podanych proporcji wyszło mi 12 grubych plastrów rolady, czyli 6 solidnych porcji. Kaczkę nacięłam na grzbiecie i wyluzowałam. Mięso posypałam przyprawami, solą, pieprzem i majerankiem.
Mięso zawinęłam w roladę i spięłam wykałaczkami- a to był błąd powinnam ją była zawiązać sznurkiem- będzie bardziej ścisła i nie pęknie, ale nie mogłam znaleźć sznurka. Roladę posypałam z wierzchu przyprawami i paprykami. Do rękawa na dno dałam pokrojone cebule, marchew i gruszki. Można użyć dowolnych warzyw- byle dawały wilgoć kaczce. Jeszcze szklanka wina. Piekłam ja najpierw 30 minut w 190 stopniach a przez kolejne 90 minut w 160.
Zlałam z rękawa to co się wytopiło z kaczki i esencje z warzyw. Zdjęłam wytopiony tłuszcz łyżką i na bazie wywaru zrobiłam sos. Podprażyłam mąkę na patelni i po wystudzeniu wlałam wywar. W razie czego można dodać jeszcze wody lub wina. Trzymałam na ogniu i mieszałam, aż sos będzie miał odpowiednia konsystencję.
Smacznego :)
U mnie rolada była z kluseczkami z koperkiem, cymesem i pieczoną gruszką i papryczka chili. :D