Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z gruszkami, na rodzinny obiad.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326981
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12176
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17209
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326981
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12176
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17209
Składniki
Z podanych proporcji wyszło mi 12 grubych plastrów rolady, czyli 6 solidnych porcji. Kaczkę nacięłam na grzbiecie i wyluzowałam. Mięso posypałam przyprawami, solą, pieprzem i majerankiem.
Mięso zawinęłam w roladę i spięłam wykałaczkami- a to był błąd powinnam ją była zawiązać sznurkiem- będzie bardziej ścisła i nie pęknie, ale nie mogłam znaleźć sznurka. Roladę posypałam z wierzchu przyprawami i paprykami. Do rękawa na dno dałam pokrojone cebule, marchew i gruszki. Można użyć dowolnych warzyw- byle dawały wilgoć kaczce. Jeszcze szklanka wina. Piekłam ja najpierw 30 minut w 190 stopniach a przez kolejne 90 minut w 160.
Zlałam z rękawa to co się wytopiło z kaczki i esencje z warzyw. Zdjęłam wytopiony tłuszcz łyżką i na bazie wywaru zrobiłam sos. Podprażyłam mąkę na patelni i po wystudzeniu wlałam wywar. W razie czego można dodać jeszcze wody lub wina. Trzymałam na ogniu i mieszałam, aż sos będzie miał odpowiednia konsystencję.
Smacznego :)
U mnie rolada była z kluseczkami z koperkiem, cymesem i pieczoną gruszką i papryczka chili. :D