Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona szynka w sosie własnym z dodatkiem pieczarek podawana na kaszy gryczanej

Pieczona szynka w sosie własnym z dodatkiem pieczarek podawana na kaszy gryczanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 84

Dodano:

Odsłon: 99

Rozpływająca się w ustach szynka z delikatnym aksamitnym sosem. Pycha...

Składniki

  • PIECZONA SZYNKA:
  • 1.2 kg szynki wieprzowej
  • 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • Łyżeczka soli
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • Słodka i ostra papryka mielona
  • Pieprz ziołowy
  • Majeranek
  • Olej roślinny
  • Rękaw do pieczenia
  • SOS:
  • Sos powstały z pieczonej szynki
  • 100 g pieczarek
  • Liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • Pół cebuli
  • Mąka do przygotowania zaklepki
  • Kasza gryczana
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy marynatę: mieszamy przyprawy, dodajemy czosnek i taką ilość oleju, by powstała gęstą "papka", którą smarujemy dokładnie naszą szynkę. Odstawiamy do lodówki na min. dobę.

  2. Szynkę w przyprawach obsmażamy równomiernie z każdej strony na suchej patelni tak, by mięso tylko się "zamknęło" - mamy wtedy gwarancję, że będzie soczyste. Wkładamy do worka do pieczenia, podlewamy niewielką ilością wody. Ściskamy klipsem i pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180 st C ok 1.5 h. Co 0.5 h możemy obrócić nasz worek do pieczenia do góry nogami, by szynka z obu stron nasiąkła wywarem. Pozostawiamy w worku aż do całkowitego wystygnięcia, również kilkakrotnie obracając naszą szynkę.

  3. Sos:
    Kiedy szynka wystygnie, rozcinany worek i powstały sos przelewamy (przez sitko) do garnka. Dodajemy liście, ziele, cebulę i pokrojone w grube plastry pieczarki. Podlewamy odrobinę wodą. Dodajemy naszą szynkę, by jeszcze nabrała smaku. Dusimy aż pieczarki będą miękkie. Wyciągamy szynkę. Zaklepką (mąką rozrobioną w wodzie) zagęszczamy sos i jeszcze chwilę gotujemy.

  4. Gotujemy kaszę wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wykładamy na suchą patelnię by odparować resztę wody (kasza musi być sypka). Układamy szeroki pas na talerzu, na nim układamy wcześniej pokrojoną w plastry szynkę, polewamy sosem. Najlepiej smakuje z dodatkiem kiszonego ogórka.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń