Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 384
Dodano: 13.01.2020
Odsłon: 1189
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowujemy marynatę: mieszamy przyprawy, dodajemy czosnek i taką ilość oleju, by powstała gęstą "papka", którą smarujemy dokładnie naszą szynkę. Odstawiamy do lodówki na min. dobę.
Szynkę w przyprawach obsmażamy równomiernie z każdej strony na suchej patelni tak, by mięso tylko się "zamknęło" - mamy wtedy gwarancję, że będzie soczyste. Wkładamy do worka do pieczenia, podlewamy niewielką ilością wody. Ściskamy klipsem i pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180 st C ok 1.5 h. Co 0.5 h możemy obrócić nasz worek do pieczenia do góry nogami, by szynka z obu stron nasiąkła wywarem. Pozostawiamy w worku aż do całkowitego wystygnięcia, również kilkakrotnie obracając naszą szynkę.
Sos:
Kiedy szynka wystygnie, rozcinany worek i powstały sos przelewamy (przez sitko) do garnka. Dodajemy liście, ziele, cebulę i pokrojone w grube plastry pieczarki. Podlewamy odrobinę wodą. Dodajemy naszą szynkę, by jeszcze nabrała smaku. Dusimy aż pieczarki będą miękkie. Wyciągamy szynkę. Zaklepką (mąką rozrobioną w wodzie) zagęszczamy sos i jeszcze chwilę gotujemy.
Gotujemy kaszę wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wykładamy na suchą patelnię by odparować resztę wody (kasza musi być sypka). Układamy szeroki pas na talerzu, na nim układamy wcześniej pokrojoną w plastry szynkę, polewamy sosem. Najlepiej smakuje z dodatkiem kiszonego ogórka.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Futka 15 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Pychoty! :)1 Kto głosował? | Odpowiedz