Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona szynka wieprzowa z ziemniakami.

Pieczona szynka wieprzowa z ziemniakami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1449 Ocena: 18804

Dodano:

Odsłon: 12337

Szynka z marynaty, upieczona, podana z upieczonymi ziemniakami i ostrymi papryczkami czereśniowymi.

Składniki

  • szynka wieprzowa 2,2 kg
  • ziemniaki 12 szt.
  • ostre papryczki czereśniowe
  • Składniki marynaty:
  • przyprawa do mięs 4 łyżki
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • majeranek 2 łyżki
  • musztarda 3 łyżeczki
  • olej 80 ml
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymyte mięso z szynki osuszamy papierowymi ręczniczkami. Wszystkie składniki marynaty mieszamy, czekamy 15-20 minut żeby się przegryzły. Nacieramy dobrze szynkę marynatą, nakłuwamy całą żeby marynata przeszła do środka. Wkładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Codziennie przewracamy i masujemy w marynacie szynkę.

  2. Po 48 godzinach delikatnie zbieramy marynatę z szynki do miski, obmywamy wodą szynkę i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Szynkę osznurowujemy. Obieramy ziemniaki, obtaczamy w marynacie. Przygotowujemy rękaw do pieczenia. Wkładamy do rękawa osznurowane szynki, ja z dużego kawałka szynki zrobiłam dwie szyneczki. Na około układamy ziemniaki, wlewamy do rękawa pozostałą marynatę. Zawiązujemy rękaw i pieczemy 90 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza do osiągnięcia w środku szynki temperatury 68 stopni Celsjusza. Upieczoną szynkę podajemy pokrojoną w plastry z upieczonymi ziemniakami oraz z surówką lub marynowanymi papryczkami.

  3. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń