Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegetariański obiad - bakłażany faszerowane duszonymi pomidorami i mozzarellą. Prosto szybko i pysznie ...
Makaronowa sałatka z szynką
Odsłon: 35
zrazy z kapustą i pieczarkami w sosie
Odsłon: 60
Ciasto kumoszki to deser podawany na zimno na spodzie z herbatników lub kruch...
Odsłon: 2286
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 30
Makaronowa sałatka z szynką
Odsłon: 35
zrazy z kapustą i pieczarkami w sosie
Odsłon: 60
Ciasto kumoszki to deser podawany na zimno na spodzie z herbatników lub kruch...
Odsłon: 2286
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 30
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, ostrym nożem naciąć kratkę, skropić łyżką oliwy. Piec przez około pół godziny.
W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na pozostałej oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i z grubsza posiekane listki bazylii. Dodać pomidory i gotować na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Bakłażany wyciągnąć z piekarnika, grzbietem łyżki zrobić wgłębienie, wypełnić je sosem i porwaną na kawałki mozzarellą. Posypać orzeszkami pinii. Temperaturę piekarnika podwyższyć do 200 stopni. Bakłażany zapiekać kolejne 10 minut.