Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone, faszerowane bataty to prosty pomysł na obiad lub kolację. Wystarczy, że włożysz je do piekarnika i dodasz kilka składników, które na pewno masz w lodówce. Moje bataty zrobiłam z pikantną kiełbasą chorizo i cheddarem, ale oczywiście można użyć innej kiełbasy lub wędzonego boczku i innego ulubionego sera. Palce lizać
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1609
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1375
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1420
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1448
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1609
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1375
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1420
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1448
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Bataty wyszorować i położyć w formie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Piec przez około 50 minut do miękkości.
W międzyczasie cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, papryczkę chili drobno posiekać. Smażyć razem na rozgrzanej oliwie do zeszklenia cebuli.
Gdy ziemniaki będą miękkie, naciąć je wzdłuż na pół. Łyżką wydrążyć miąższ, pozostawiając około centymetrową warstwę pod skórą. Miąższ batatów przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać podsmażoną kiełbasę z cebulą. Cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połowę wsypać do przygotowanego farszu, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Masą wypełnić wydrążone ziemniaki, ułożyć z powrotem w naczyniu do zapiekania, posypać pozostałym serem. Temperaturę piekarnika podwyższyć do 200 stopni, piec przez około 15 minut, aż ser się rozpuści i zrumieni. Podawać posypane siekaną natką pietruszki.