Pieczone pierogasy z nadzieniem z kaszy gryczanej, kalafiora i twarogu. Bardzo fajna opcja – wegetariańska i dość dietetyczna. W wersji wegańskiej wystarczy zastąpić masło jakimś tłuszczem roślinnym, a mleko, jogurt i twaróg tofu-sojowymi tworami.
pieczone calzone z kaszą i kalafiorem
Składniki
- calzone: 150 g mąki pszennej poznańskiej
- 80 g mąki pszennej razowej
- 250 mąki żytniej razowej
- 20 g mąki kukurydzianej
- 500 ml mleka /przyszykowane, dolewam po trochu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- majeranek
- pieprz
- sól
- farsz: 350 g kaszy gryczanej prażonej
- 750 g kalafiora
- 300 g twarogu
- 1 duża cebula
- masło
- cukier
- majeranek
- kminek
- chili w proszku
- pieprz
- sól
- sos: 400 ml jogurtu greckiego
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 spore ogórki konserwowe
- oregano
- pieprz
- sól
Składniki
- calzone: 150 g mąki pszennej poznańskiej
- 80 g mąki pszennej razowej
- 250 mąki żytniej razowej
- 20 g mąki kukurydzianej
- 500 ml mleka /przyszykowane, dolewam po trochu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- majeranek
- pieprz
- sól
- farsz: 350 g kaszy gryczanej prażonej
- 750 g kalafiora
- 300 g twarogu
- 1 duża cebula
- masło
- cukier
- majeranek
- kminek
- chili w proszku
- pieprz
- sól
- sos: 400 ml jogurtu greckiego
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 spore ogórki konserwowe
- oregano
- pieprz
- sól

Etapy przygotowania
Kaszę gotuję, zalewając ją wrzątkiem. Solę. Studzę. Kalafior gotuję w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzam i studzę. Mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia. Przyprawiam i mieszam do połączenia. Dodaję po trochu mleka i miksuję. Czynność powtarzam do uzyskania gęstego ciasta, przypominającego drożdżowe. Odkładam na pół godziny, do odpoczęcia. Cebulę smażę na rozgrzanym maśle. Posypuję cukrem i karmelizuję. Mieszam dokładnie z kaszą. Dodaję rozdrobniony twaróg. Mieszam dokładnie. Kalafior przepuszczam przez prasę do ziemniaków. Łączę z masą kaszową. Przyprawiam. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Ciasto na calzone dzielę na 8 części. Blat posypuję mąką i każdą część rozwałkowuję na duży placek. Na środek każdego układam porcję farszu. Formuję pieróg i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pieróg smaruję lekko oliwą, posypuję chili i kminkiem. Zapiekam 20-25 minut. W czasie zapiekania przygotowuję sos. Ogórki ścieram na drobnej tarce. Odsączam, lekko uciskając. Łączę z jogurtem naturalnym i przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Calzone podaję od razu po wyjęciu z pieca /choć na zimno też są super/.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 671


Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18673
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 671


Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18673



Składniki
- calzone: 150 g mąki pszennej poznańskiej
- 80 g mąki pszennej razowej
- 250 mąki żytniej razowej
- 20 g mąki kukurydzianej
- 500 ml mleka /przyszykowane, dolewam po trochu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- majeranek
- pieprz
- sól
- farsz: 350 g kaszy gryczanej prażonej
- 750 g kalafiora
- 300 g twarogu
- 1 duża cebula
- masło
- cukier
- majeranek
- kminek
- chili w proszku
- pieprz
- sól
- sos: 400 ml jogurtu greckiego
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 spore ogórki konserwowe
- oregano
- pieprz
- sól
Kaszę gotuję, zalewając ją wrzątkiem. Solę. Studzę. Kalafior gotuję w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzam i studzę. Mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia. Przyprawiam i mieszam do połączenia. Dodaję po trochu mleka i miksuję. Czynność powtarzam do uzyskania gęstego ciasta, przypominającego drożdżowe. Odkładam na pół godziny, do odpoczęcia. Cebulę smażę na rozgrzanym maśle. Posypuję cukrem i karmelizuję. Mieszam dokładnie z kaszą. Dodaję rozdrobniony twaróg. Mieszam dokładnie. Kalafior przepuszczam przez prasę do ziemniaków. Łączę z masą kaszową. Przyprawiam. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Ciasto na calzone dzielę na 8 części. Blat posypuję mąką i każdą część rozwałkowuję na duży placek. Na środek każdego układam porcję farszu. Formuję pieróg i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pieróg smaruję lekko oliwą, posypuję chili i kminkiem. Zapiekam 20-25 minut. W czasie zapiekania przygotowuję sos. Ogórki ścieram na drobnej tarce. Odsączam, lekko uciskając. Łączę z jogurtem naturalnym i przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Calzone podaję od razu po wyjęciu z pieca /choć na zimno też są super/.