Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone pierogasy z nadzieniem z kaszy gryczanej, kalafiora i twarogu. Bardzo fajna opcja – wegetariańska i dość dietetyczna. W wersji wegańskiej wystarczy zastąpić masło jakimś tłuszczem roślinnym, a mleko, jogurt i twaróg tofu-sojowymi tworami.
Kaszę gotuję, zalewając ją wrzątkiem. Solę. Studzę.
Kalafior gotuję w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzam i studzę.
Mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia. Przyprawiam i mieszam do połączenia. Dodaję po trochu mleka i miksuję.
Czynność powtarzam do uzyskania gęstego ciasta, przypominającego drożdżowe.
Odkładam na pół godziny, do odpoczęcia.
Cebulę smażę na rozgrzanym maśle. Posypuję cukrem i karmelizuję. Mieszam dokładnie z kaszą.
Dodaję rozdrobniony twaróg. Mieszam dokładnie.
Kalafior przepuszczam przez prasę do ziemniaków. Łączę z masą kaszową.
Przyprawiam.
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.
Ciasto na calzone dzielę na 8 części.
Blat posypuję mąką i każdą część rozwałkowuję na duży placek.
Na środek każdego układam porcję farszu. Formuję pieróg i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy pieróg smaruję lekko oliwą, posypuję chili i kminkiem.
Zapiekam 20-25 minut.
W czasie zapiekania przygotowuję sos.
Ogórki ścieram na drobnej tarce. Odsączam, lekko uciskając. Łączę z jogurtem naturalnym i przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Calzone podaję od razu po wyjęciu z pieca /choć na zimno też są super/.
Uwielbiamy kuchnię włoską a to jedna z moich propozycji tej kuchni. Nadzienia...
Odsłon: 4949
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 26
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10435
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 339
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 109
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 26
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10435
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 339
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 109
Składniki
Kaszę gotuję, zalewając ją wrzątkiem. Solę. Studzę. Kalafior gotuję w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzam i studzę. Mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia. Przyprawiam i mieszam do połączenia. Dodaję po trochu mleka i miksuję. Czynność powtarzam do uzyskania gęstego ciasta, przypominającego drożdżowe. Odkładam na pół godziny, do odpoczęcia. Cebulę smażę na rozgrzanym maśle. Posypuję cukrem i karmelizuję. Mieszam dokładnie z kaszą. Dodaję rozdrobniony twaróg. Mieszam dokładnie. Kalafior przepuszczam przez prasę do ziemniaków. Łączę z masą kaszową. Przyprawiam. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Ciasto na calzone dzielę na 8 części. Blat posypuję mąką i każdą część rozwałkowuję na duży placek. Na środek każdego układam porcję farszu. Formuję pieróg i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pieróg smaruję lekko oliwą, posypuję chili i kminkiem. Zapiekam 20-25 minut. W czasie zapiekania przygotowuję sos. Ogórki ścieram na drobnej tarce. Odsączam, lekko uciskając. Łączę z jogurtem naturalnym i przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Calzone podaję od razu po wyjęciu z pieca /choć na zimno też są super/.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Ciasto na pizzę
Dania główne
Kotlety mielone z cukinii
Dania główne
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Dania główne
Tarta z kurkami i boczkiem (średnica 32 cm)
Ciasto na pizzę
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 26
Kotlety mielone z cukinii
Pełne smaku!
Odsłon: 503