Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczone drobiowe pałki z salsą"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 661
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 661
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Pałki umyj, osusz na papierowym ręczniku. Oprósz solą i pieprzem. Ułóż na posmarowanej olejem blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i piecz 40 min.
Pomidory włóż do wrzątku, po minucie przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki, usuń środki z pestkami, a miąższ pokrój w kosteczkę. Obierz i posiekaj cebule, wymieszaj z pomidorami.
Papryczki chili umyj. Zieloną pokrój w cienkie krążki, pousuwaj z nich pestki. Czerwoną rozetnij, oczyść i posiekaj. Opłucz i posiekaj kolendrę.
Przygotowane dołóż do pomidorów. Wlej 3 łyżki oliwy z oliwek, dodaj sok wyciśnięty z limonki oraz obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Salsę przypraw na pikantnie solą oraz pieprzem.
3. Pozostałą oliwę wymieszaj z miodem i mieloną chili. Posmaruj tym pałki i piecz jeszcze ok. 5 min, aby ładnie się zrumieniły.
Część salsy wyłóż na półmisek, na niej ułóż pałki (końce możesz owinąć kawałkami pergaminu i przewiązać bawełnianym sznureczkiem). Resztę salsy podaj w miseczce obok.Źródło: Tina