Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki bez zawijania - z kapustą w środku, zapiekane w sosie pomidowrowym
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 699
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12495
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 699
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12495
Składniki
Kapustę drobno poszatkować. Ryż ugotować tak, żeby został lekko twardawy. Cebulę posiekać i usmażyć na oleju, żeby się zarumieniła. Do miski przełożyć mięso, ryż, kapustę, połowę cebuli, kaszę manną, dobrze posolić i popieprzyć, wyrobić ręką masę. Z masy uformować klopsiki, przełożyć do naczynia do zapiekania.
Pozostałą cebulę zmiksować z passatą, dodać śmietanę i pół szklanki wody, wymieszać, dobrze posolić i popieprzyć do smaku i zalać sosem gołąbki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut (najlepiej pod przykryciem).