Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 312 Ocena: 3580
Dodano: 12.02.2019
Odsłon: 1995
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Rozgrzać na patelni oliwę, cebulę posiekać i wrzucić na patelnię, podsmażyć na rumiano, na koniec dodać posiekany drobno czosnek i smażyć minutę, odstawić.
Do miski dodać mięso, przestudzoną cebulę, rozkłócone jajko , pokruszona fetę, posiekane zioła, sok i skórkę z cytryny, śmietanę i przyprawy - całość dobrze wymieszać ręką.
Z masy uformować małe klopsiki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, lekko skropić oliwą i ułożyć klopsiki i pokropić lekko oliwą.
Piec ok 25 minut przewracając je w międzyczasie.
Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut pod przykryciem. Następnie kaszę przełożyć do większej miski i spulchnić widelcem.
Pomidory i ogórka obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę - przełożyć do kuskusu.
Cebulę drobno posiekać, polać kilkoma kroplami soku z cytryny, wymieszać i dodać do sałatki.
Zioła posiekać i dodać, zalać oliwą i sokiem z cytryny, dodać sól pieprz i całość dobrze wymieszać.
Podawać klopsiki na sałatce z kuskusu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

SlodkoSlodka83 13 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
Tam gdzie feta tam i ja,super połączenie :-)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 12 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
Świetne danie, nie tylko na obiad, pycha :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

pelen_brzuszek 12 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
brzmi ciekawie :)0 Kto głosował? | Odpowiedz