Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki z dodatkiem fety, pieczone w piekarniku, podane na sałatce z kuskusu. Idealne danie na wynos
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 177
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 388
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 183
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 177
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 388
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 183
Składniki
Rozgrzać na patelni oliwę, cebulę posiekać i wrzucić na patelnię, podsmażyć na rumiano, na koniec dodać posiekany drobno czosnek i smażyć minutę, odstawić. Do miski dodać mięso, przestudzoną cebulę, rozkłócone jajko , pokruszona fetę, posiekane zioła, sok i skórkę z cytryny, śmietanę i przyprawy - całość dobrze wymieszać ręką. Z masy uformować małe klopsiki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, lekko skropić oliwą i ułożyć klopsiki i pokropić lekko oliwą. Piec ok 25 minut przewracając je w międzyczasie.
Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut pod przykryciem. Następnie kaszę przełożyć do większej miski i spulchnić widelcem. Pomidory i ogórka obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę - przełożyć do kuskusu. Cebulę drobno posiekać, polać kilkoma kroplami soku z cytryny, wymieszać i dodać do sałatki. Zioła posiekać i dodać, zalać oliwą i sokiem z cytryny, dodać sól pieprz i całość dobrze wymieszać. Podawać klopsiki na sałatce z kuskusu.