Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone klopsy z indyka w sosie koperkowym

Pieczone klopsy z indyka w sosie koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10127

Dodano:

Odsłon: 300

Smaczne, lekkie klopsy w sosie koperkowym

Składniki

  • Klopsy:
  • mięso mielone drobiowe 50 dag
  • cebula średnia 1
  • jajko 1
  • bułka tarta 1,5 łyżki
  • zimna woda 1/3 szkl.
  • natka pietruszki garść
  • sól, pieprz
  • sos koperkowy:
  • mleko 1,5 szkl.
  • masło 3/4 łyżki
  • mąka pszenna 1 płaska łyżka
  • koperek pęczek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć do zeszklenia z odrobiną oleju, odstawić do przestygnięcia. Do mięsa dodać wodę i dokładnie wyrobić. Dodać pokrojoną pietruszkę, jajko, tartą bułkę, podsmażoną cebulę wraz z olejem, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę. Następnie formować klopsiki wielkości mandarynki. Klopsiki ułożyć w formie wysmarowanej olejem. Zapiekać przez 15 minut w temp. 230 stopni.
    Sos: w rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką. Smażyć przez pół minuty (cały czas mieszając). Zestawić z ognia, wlać mleko, dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Postawić rondel ponownie na ogniu i doprowadzić do wrzenia, doprawić gałką, solą i pieprzem. Wymieszać, zestawić z ognia. Dodać koperek i wymieszać.
    Formę z klopsami wyjąć z piekarnika

  2. i zalać sosem - powinien sięgać mniej więcej do 2/3 wysokości klopsików.

  3. Wstawić ponownie do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i zapiekać przez 30 minut.

  4. Klopsy podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 marca Klopsy w koperkowym są przepyszne, zresztą każde mięso super smakuje z dodatkiem tego sosu :) Pychotka, mniami :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń