Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, lekkie klopsy w sosie koperkowym
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 1004
Raz lub dwa do roku gotuję ozorki w sosie albo chrzanowwo - musztardowym, alb...
Odsłon: 347
Dzisiaj wątróbka drobiowa w innym nieco wydaniu. Przepis ze starego zeszytu m...
Odsłon: 141
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 1004
Raz lub dwa do roku gotuję ozorki w sosie albo chrzanowwo - musztardowym, alb...
Odsłon: 347
Dzisiaj wątróbka drobiowa w innym nieco wydaniu. Przepis ze starego zeszytu m...
Odsłon: 141
Składniki
Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć do zeszklenia z odrobiną oleju, odstawić do przestygnięcia. Do mięsa dodać wodę i dokładnie wyrobić. Dodać pokrojoną pietruszkę, jajko, tartą bułkę, podsmażoną cebulę wraz z olejem, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę. Następnie formować klopsiki wielkości mandarynki. Klopsiki ułożyć w formie wysmarowanej olejem. Zapiekać przez 15 minut w temp. 230 stopni. Sos: w rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką. Smażyć przez pół minuty (cały czas mieszając). Zestawić z ognia, wlać mleko, dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Postawić rondel ponownie na ogniu i doprowadzić do wrzenia, doprawić gałką, solą i pieprzem. Wymieszać, zestawić z ognia. Dodać koperek i wymieszać. Formę z klopsami wyjąć z piekarnika
i zalać sosem - powinien sięgać mniej więcej do 2/3 wysokości klopsików.
Wstawić ponownie do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i zapiekać przez 30 minut.
Klopsy podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką. Smacznego :-)